Вдигат общински наеми и такси в Пловдив

Наемите на общинската собственост ще бъдат завишени, но не драстично. Точният процент нагоре ще бъде уточнен до края на месеца, но принципът е за еднакъв ръст за общинските жилища и за офисите на партии и сдружения, каза пред Дарик заместник-кметът Петко Атанасов.

Той посочи, че най-вероятно ще има увеличение и на наемите за земя, което ще доведе до нарастване на таксите за гаражите. Предложенията на районните кметове са за увеличение от 20 на 25 лева на наема за една клетка.

Според общинари, ангажирани с подготовката на промените в Наредбата за общинската собственост, ръстът на наемите ще бъде между 15 процента и 30 процента. Мотивът е, че само миналогодишната инфлация е 12 на сто, а част от наемите не са пипани повече от 7 години. Точните разчети на приходната част на бюджета, които се правят от финансистите още не са готови. Атанасов отрече да знае и за готвено вдигане от 25 на 35 лв. на таксите за ясла и детска градина. Районни кметове обаче потвърдиха, че са дали на комисията точно такова предложение.

Предстои завишаване на продажните цени на общинските жилища и максимално доближаване до пазарните, подчерта ресорният заместник-кмет. От 3 на 10 години ще бъде увеличен минималният срок, в който кандидат за общинско жилище трябва да е живял в него, за да го купи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *