Великобритания може би вече върви към рецесия

Данните за производството, строителството и услугите през май показват низходяща тенденция

Докато Великобритания се подготвя за икономически спад след резултатите от вота около Brexit миналата седмица, страната може би всъщност вече е попаднала в рецесия, коментира CNBC.

Несигурността около това каква сделка британското правителство ще може да сключи с ЕС замени несигурността, с която компаниите се сблъскаха веднага след самия вот. А покрай тези опасения за икономиката, икономическите данни също тръгнаха надолу, както показва графиката.

 

Компанията за икономически данни Markit представя месечни проучвания за производството, строителството и услугите във Великобритания, като и трите показателя сочат низходяща тенденция. Данни под 50 пункта показват свиване в сектора, като и трите индикатора през май са малко над това ниво, показва информацията, представена на 3 юни.

Крис Уилямсън, главен икономист на Markit, каза по-рано този месец, че ръстът на заетостта, изоставането на работата и входящите потоци от нов бизнес в същото време показват тенденция към влошаване.

„Производственият сектор през май почти е достигнал застой в растежа на производството за втори последователен месец, което е в рязък контраст със силния ръст от по-рано през годината. Растежът в строителния сектор също се е забавил почти до застой“, казва той.

„Макар че ръстът на услугите се ускорява леко през май, увеличението все още е едно от най-слабите през последните три години“.

Допълнителен анализ на компанията показва колко близки са тези данни до данните за брутния вътрешен продукт (БВП). За техническа рецесия по принцип се смята спад на БВП през две последователни тримесечия.

Проучването сред производствения сектор от юни трябва да бъде представено в петък, като според анкета на Ройтерс сред 17 анализатори очакванията са секторът наистина да покаже свиване на ниво от 49,9 пункта.

„Изглежда неизбежно по-високата несигурност вследствие на референдума да доведе до допълнително отдръпване на бизнеса и потребителската активност през следващите месеци, засилвайки перспективата за вероятно свиване на икономиката през втората половина на годината“, каза Уилямсън за CNBC.

“Степента, до която спадът ще продължи и през 2017 г., естествено зависи от обсъжданията по Brexit между Великобритания и ЕС. В момента изглежда трудно да предвидим икономика, която в момента е заседнала в състояние на неопределеност, да постигне значителен растеж през 2017 г., парализирана от несигурност около перспективите“, допълва той.

 

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *