Великобритания подготвя огромни данъци за чужденците

Британското министерство на финансите готви нови правила, които ще принудят богатите чужденци, живеещи в Обединеното кралство, да плащат огромни данъци върху капиталовите печалби, реализирани от собственост във Великобритания, пише в. „Файненшъл таймс“.

Според министерството инициативата е насочена срещу офшорните тръстове, които позволяват на граждани без постоянно местожителство да избягват данъчно облагане върху инвестициите им във Великобритания, пише в. „Дневник“.

Анализатори обаче предупреждават, че подобни крути мерки могат да доведат до значителни финансови загуби за държавата, тъй като могат да отблъснат хиляди чужденци.

По данни на министерството в момента във Великобритания живеят около 115 хил. души без постоянно местожителство. Наскоро беше приет закон, съгласно който чужденците, живели на Острова повече от седем години, ще бъдат задължени да плащат еднократна такса от 30 хил. британски лири годишно, за да избегнат данъчно облагане върху чуждестранните си доходи и капиталови печалби.

Предвиждаше се новите данъци да докарат на държавата около 800 млн. британски лири през 2009 г. и по около 500 млн. лири годишно от 2010 г. нататък.

Въпреки призивите от страна на опозицията с подобна такса да бъдат облагани всички хора без постоянно местожителство в кралството, правителството обяви, че подобни стриктни мерки няма да имат желания ефект.

Миналия месец министърът на финансите Алистър Дарлинг посочи, че държавата получава достатъчно средства от данъци от чужденци и не се нуждае от допълнителното им увеличаване.

Приетият закон за еднократната такса обаче предизвика силно недоволство, тъй като беше окачествен като несправедлив, което принуди финансовото министерство да потърси нов подход.

След редица срещи с експерти от финансовия бранш то реши значително да вдигне ставката за най-заможните чужденци в Обединеното кралство. Според ведомството предвидените мерки ще важат за около 15 хил. души, които ще бъдат принудени да плащат милиарди британски лири на държавата.

Според редица компании за управление на активи обаче финансовото министерство явно подценява пагубния ефект на новите мерки. Обединението на финансовите и инвестиционните консултанти призова властите да направят подробна икономическа оценка на положението, преди да въвежда подобни регулации.

По думите на експертите те ще накърнят репутацията на Лондон като световен финансов център, тъй като ще се отразят отрицателно на пазарите за произведения на изкуството и недвижими имоти.

Освен това агресивните данъци ще изтласкат голяма част от сектора за управление на частни капитали зад граница и ще доведат до масовото разпродаване на недвижими имоти и британски акции на стойност милиарди лири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *