Великобритания: Специални данъчни ще следят богатите

След по-малко от месец екип от 100 данъчни инспектори започват да следят внимателно „фискалното поведение“ на близо 350 хил. британци с лично състояние над 2,5 млн. лири (близо 4 млн. евро).  Досега мерките на британското правителство против укриването на данъци носят в хазната по 2 млрд. лири допълнително всяка година. Според Александър тази сума ще се увеличи до 7 млрд. лири към 2015 г.
Дани Александър е член на Либералдемократическата партия – младши партньор на консерваторите на Дейвид Камерън в управляващата коалиция.
Друг представител на либералните демократи – министърът на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Винсънт Кейбъл заплаши в интервю за телевизия „Скай нюз“, че държавата ще се заеме с прекалено високите възнаграждения на висшите мениджъри на компании.  Той изтъква, че цените на акциите и основните заплати остават непроменени, докато възнаграждението на мениджърите се раздува като балон.  „В това има нещо нередно. Раздават се всъщност пари за допуснати провали. Именно с това ще се заемем“, подчертал Кейбъл.
АП изтъква, че все повече представители на консерваторите в парламента напоследък говорят за намаляване на данъците на богатите, което сериозно влияе върху имиджа на традиционно левите либерални демократи сред техните привърженици.
Заместник министър-председателят и лидер на либералните демократи Ник Клег остро разкритикува плановете на торите да съкратят данъците на британците с най-високи доходи. „Не е морално и не е оправдано икономически да бъде намалено данъчното бреме на много, много богатите, след като не сме постигнали голям напредък в намаляването на данъците на милиони хора с нормални доходи“, заявил Клег пред Би Би Си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *