Вероятно ЕК ще подкрепи „Южен поток“

Вероятно Европейската комисия ще подкрепи „Южен поток“. Това каза еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, съобщиха от iNews. По неговите думи, в момента в проекта има нарушения, които противоречат на европейското законодателство. Той обаче обеща, че ако тези несъответствия бъдат отстранени, Комисията ще даде своето „да“ за започване на строителството по газопровода.

По-рано миналата седмица председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозукоментира, чегазопроводътне гарантира дизерсификацията на газовите доставки за континента. По думите му комисията не е против „Южен поток“, но проектът няма как да е приротет за ЕС. Барозу отбеляза още, че както „Южен поток“, така и всеки друг европейски проект, на сто процента трябва да отговаря на изискванията на Европа за енергетиката, конкуренцията и други правила.

Барозу припомни, чев наскоро приетата Европейска стратегия за енергийна сигурност се изисква да се гарантира, че проектът „Южен поток“ е в пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз. Тогава той отбеляза, че ЕК поставя под съмнение съответствието на проекта и правото на Съюза. Това важи както по отношение на отделните аспекти на проекта, така и по отношение на междуправителствените споразумения на Русия със заинтересованите страни членки. Въпросните държави са България, Сърбия, Словения и Унгария.

В свой коментар по темата, по-рано миналата седмица вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева заяви, че въпросът е не дали, а кой ще осъществи проекта. Тя категорично заяви, че „Южен поток“ не е проект само на България, а и на други европейски държави. „Страната ни не трябва да се държи отговорна за всичко, което се случва покрай него“, допълни тя.

Припомняме, чедо 4 юлитрябва да бъдат изпратени отговорите ни на писмото на Европейската комисия по повод проекта„Южен поток“.Срокът, който са ни дали от Брюксел, е по съкратената процедура – 1 месец. Една част от отговорите вече са готови и са пратени. До 29 юни Съветът по европейските въпроси трябва да ги приеме и след това ще бъдат официално пратени на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *