Вести

Банки-кредитори отново погнаха ЮКОС

Четиринадесет чуждестранни банки начело с Societe Generale подадоха в Московския арбитражен съд искане за обявяване в несъстоятелност на руския петролен гигант ЮКОС. Искът е за 482 милиона долара и вече е признат от Върховния съд на Англия, но по закон това трябва да направи и руски съд. От средата на лятото на 2004 год. банките обявиха, че техния кредит не се обслужва и започнаха да предприемат мерки срещу руската компания. От своя страна данъчната администрация на Русия има претенции към ЮКОС за близо 6,8 млрд. долара и оспорването на сумата на тези данъци също блокира активите на компанията.

Консумацията на цигари в САЩ се понижи до ниво преди половин век

Противниците на тютюнопушенето в Съединените щати имат основание да се поздравят със сериозен успех за приключилата година. Според статистиката за 2005-та консумацията в държавата е била около 400 милиарда цигари, колкото е била през далечната вече 1951 година. Още по-радостното за тях е, че това не е изолиран случай, а резултат на трайна тенденция към понижаване на употребата на тютюневите изделия. Една от основните причини за този резултат е и ефективната забрана за продажба на цигари на малолетни, както и ограничаването на рекламите и повсеместните забрани за тютюнопушенето на обществени места.

Аналог на Лас Вегас ще се оформя в Казахстан

Непобедимият в предизборните кампании президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев възнамерява да изгради хазартни центрове по подобие на американския Лас Вегас. Две места са определени като най-подходящи за тази цел. Градовете Капшагай и Щучинск, които се намират край водни площи, могат да станат атрактивни центрове на туризма, развлеченията и хазартния бизнес. По бреговете им инвеститори ще изграждат и хотели, голф игрища, тенискортове и др., които да привличат туристи от цял свят. Сега в страната има над 140 казина, като 37 от тях са в Алма-Ати.

Американците санкционират две сирийски банки

Финансовото министерство на Съединените щати е разпоредило да се санкционират две сирийски банки – Сирийска търговска банка и Сирийско-ливанска търговска банка. Обвиненията срещу тях са познати – пране на пари и използването им за финансиране на терористични операции. Министерството на финансите задължава всички американски банки да прекратят всякакви оперативни връзки с тези две банки, както и да държат свои сметки в тях.

Киа Моторс смело хвърля ръкавица

Вторият по големина производител на автомобили в Република Корея – Киа Моторс, заяви инвестиционните си намерения в САЩ. До 2009 година в щата Джорджия трябва да бъде изграден техен завод за автомобили, който е първи за компанията в Щатите. Инвестицията възлиза на 1,2 млрд. долара, като ще бъдат разкрити около 2 500 работни места. Предвижда се тук да бъдат произвеждани около 300 000 автомобила годишно. Корейската компания е едно от най-настъпателните на световния пазар – за миналата година са продадени 1, 27 млн. автомобила, като се отчита чиста печалба над 700 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *