Вече трима българи сред 100-те най-богати в Източна Европа

Новото попълнение е банкерът Емил Кюлев, собственик на ДЗИ, който се присъединява към Васил Божков и Дарина Павлова в списъка на полското сп. ‘Впрост’

07.09.2005

Трима българи са в традиционната класация на 100-те най богати в Източна и Западна Европа на полското седмично сп. „Впрост“.

Новото попълнение е банкерът Емил Кюлев, собственик на ДЗИ. Той се присъединява към президента на футболен клуб ЦСКА Васил Божков и Дарина Павлова, вдовицата на шефа на „MG корпорация“ Илия Павлов, съответно на 40-о и 49-о място м.г., разказва БНР.

Тази година Божков заема 57-о място по богатство в Източна Европа

със състояние, оценявано на 700 млн. долара. Изданието споменава, че според икономическите регистри той има пряко участие в 37 фирми, а чрез тях в други 96, част от които неактивни.

Между тях са „НОВЕ холдинг“, в която има 96% от дяловете, Еврофутбол, Евролото и др. Макар самия той да не играе на хазарт, хазартът е един от стълбовете на неговата империя, отбелязва седмичникът.

С 0,5 млрд. долара 73-ти източен милионер е 49-годишният Емил Кюлев,

който от началото на 90-те, воден от девиза „Бързай бавно!“, последователно строеше първата в България финансова група около „Росексимбанк“.

В състава на компанията от няколко десетки фирми влиза дружеството-майка ДЗИ, като Кюлев контролира участието чрез своята „Контрaкт София“ ЕООД. Изброени са още банка, застрахователно дружество, лизингова дейност, пенсионен фонд.

На 94-та позиция е 42-годишната Дарина Павлова,

приела половината наследство на Илия Павлов. Тя живее в щата Вирджиния, но чрез регистрирано в Лихтенщайн дружество има участие в близо 90 фирми в България, отбелязва „Впрост“. Състоянието й се оценява на 350 млн. долара, според проучването на популярния седмичник.

Тази година първи богаташ е 39-годишният собственик на „Челси“ Роман Абрамович, който за момента притежава 15 млрд. долара.

Украинец по рождение, живеещ в Англия, губернатор на Чукотка, първият чукча на Русия, станал известен като банкера на семейство Елцин – така изданието описва Абрамович, който „за последен път оглавява милиардерската класация за Източна Европа“. Според прогнозата на полския седмичник след продажбата на своите руски богатства той ще стане най-богатия поданик на Великобритания.

Негов поддръжник е Михаил Фридман с 8 млрд. долара състояние, който според „Впрост“ оцелява благодарение на една своя типична черта – конкуренция търси само в бизнеса, а спрямо властта е конформист.

Изданието отбелязва, че Фридман е прекарал последната година в хвалене на Владимир Путин, вещаейки му управление поне до 2008 г., като така си е осигурил две неща: спокойствие от страна на данъчните и подкрепата на руския президент за една телекомуникационна инвестиция в Турция на стойност 3,3 млрд. долара.

Местата от 1 до 11 са плътно заети от руснаци.

Сред 100-те най-богати в бившия комунистически блок фигурират 55 руснаци, 15 поляци, по седем украинци и румънци, шестима сърби, по двама хървати, чехи и латвийци и един черногорец. Общото състояние на всички от класацията възлиза на 147,6 млрд. долара.

Най-заможната жена в Европа се оказва съпругата на московския кмет Юри Лужков Елена Батурина, притежател на активи за 1,5 млрд. долара.

Най-богатият поляк Ян Кулчик се класира едва 20-и – също забележителен със способността си да оцелява в бизнеса, увеличавайки състоянието си до близо 2 млрд. долара.

Според „Впрост“ за да станеш милиардер в САЩ, трябва да очароваш милиони потребители със собствени продукти – стоки и/или услуги. За да останеш милиардер в Русия обаче е достатъчно да заплениш един човек – настоящия президент на страната.

Ако тези два начина за придобиване на състояние се приемат за типичните модели на Запада и Изтока, лесно се вижда

колко далеч от Русия вече се намират Полша, Чехия, България, Румъния, Литва, Сърбия и др.

В тези страни вече има хора, които правят състояние с ума и способностите си, коментира класацията зам.-главният редактор на полският седмичник Пьотр Габриел.

Като доказателство за връзката на руския бизнес с Кремъл анализът посочва историята на Михаил Ходорковски, който в листата на „Впрост“ за 2003 г. е първи с 8,3 млрд. долара, но след като изпадна немилост пред президента Путин, започна да слиза в рейтинга и м.г. се оказа на 8-о място.

Тази година Ходорковски е едва на 71-ва позиция и на снимката към биографичната му справка в публикацията гледа през затворническа решетка.

Един хубав извод от класацията, според „Впрост“:

най-богатите в Източна Европа глобализират своя бизнес, за да оцелеят пред капризите на управляващите.

Класически пример за това е сегашният №1 по богатство в бившия източен блок Роман Абрамович. Все повече са и основателите в Източна Европа на търговски и медийни империи, направилите състояние с ума си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *