ВиК: Финансирането на осем проекта се прехвърля в новия програмен период

Осем са т.нар. фазирани проекти в страната, които не са били приключени през предишния програмен период  и след договаряне с ЕК тяхното финансиране преминава в нов програмен период. Общата им стойност е около 234 милиона лева, които, ако не бяха осигурени през втората фаза, трябваше да бъдат върнати в бюджета на комисията. Това съобщиха  на пресконференция в Ямбол от Министерството на околната среда и водите. Например изпълнението на ямболския проект за водния цикъл бе забавено и вместо 88 милиона лева от 2012 г. досега във водния цикъл са били инвестирани половината – 44 милиона лева. През първата фаза от изпълнението на проекта са прокарани 43 километра ВиК мрежа, започнало е изграждането на събиращ колектор и на пречиствателно съоръжение.
Безвъзмездните средства по оперативната програма „Околна среда 2014 – 2020“, за които днес бе подписан договор между община Ямбол и МОСВ, са 36.7 милиона лева. Те ще бъдат инвестирани за цялостното завършване на проекта за водния цикъл на града.
Изпълнителят на проекта се ангажира до една година да бъде окончателно довършена пречиствателната станция с капацитет 110 000 еквивалент жители. В съоръжението ще бъдат въведени най-модерните технологии за пречистване на битовите отпадни води, а също и технологии  за производство на топло- и електроенергия.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *