Високи надници за шофьорите на товарни камиони

Двойно по-високи заплати получават шофьорите на товарни камиони в провинцията спрямо колегите им в София.

 

За транспортирането на хранителни продукти и напитки във Велико Търново шофьорите получават 1500 лв. За същата длъжност в столицата служителите вземат 800 лв., показва справка в електронната трудова борса към Агенцията по заетостта (АЗ). Според експерти по подбор на персонала разликата в заплащането може да е свързана с броя и квалификацията на кандидатите за работа.

„В София работодателите имат по-голям избор

от кандидати и затова могат да си позволят по-ниски заплати. В провинцията опитни хора се намират по-трудно и единственият шанс на работодателите да привлекат и задържат тези служители е с по-високо заплащане“, смята експертът по подбор на персонала Светослава Димитрова.

В момента свободните места за шофьори на тежкотоварни камиони и автобуси са 325. В същото време безработните водачи с опит са над 10 000. Най-високи възнаграждения получават шофьорите на международни превози – между 2000 и 3000 лв. Въпреки големите заплати фирмите трудно намират служители  monitor.bg .

Глад за персонал има и в шивашките фирми. В момента чрез Агенцията по заетостта са заявени 930 свободни позиции за майстори на иглата и конеца. Безработните шивачки, търсещи работа в бюрата по труда, са 27 000. „Голяма част от хората с опит

отказват да работят в тази сфера заради ниските заплати“

обясни още Димитрова. Справка в електронната трудова борса показва, че повече от половината шефове, независимо от местонахождението им, предлагат минимално възнаграждение на кроячките.

Месец преди началото на новата учебна година школата търсят около 1400 преподаватели. В същото време 4400 души с учителски опит са регистрирани в бюрата по труда. „Сред тях има хора с малък опит, като възпитатели в детски градини“, уточниха от АЗ. Голяма част от безработните преподаватели и възпитатели са в предпенсионна възраст. Други обаче са минали 60-те години, но не могат да се пенсионират, защото нямат нужния осигурителен стаж.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *