Вкарват бензиностанциите и ресторантите по пътищата в онлайн регистър

Специален електронен регистър ще ни показва ресторантите и бензиностанциите по пътищата в страната. Това предвижда проект на Агенция „Пътна инфраструктура“. От ведомството посочват, че така всеки лесно ще може да си направи план къде може да зареди гориво по маршрута си, да хапне в крайпътно заведение, да отседне в мотел и др. Осъществяването на проекта ще бъде финансирано от Оперативна програма „Административен капацитет“. Проектът ще струва 668 000 лв.

Услугите, които ще предоставят новите електронни системи, ще спестят средства и време на бизнеса и гражданите. Така например издаването на разрешение за специално ползване на пътищата ще става онлайн. В момента тази услуга се предоставя чрез подаване на заявление, ръчно попълване на документи и получаване на разрешението в областните пътни управления, което отнема немалко време, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Златев.

Ще бъде разработен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритните и/или тежките моторни превозни средства. Използвайки новата система превозвачите ще могат много бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа. В допълнение към тази услуга ще има и електронна карта, която ще предоставя информация за републиканските пътища, за които е необходима винетка и за кои участъци от пътната мрежа такава не се изисква. Вероятно ще бъде изключително полезна след няколко години, когато у нас бъдат въведени тол такси за камионите.

Новите електронни системи ще предоставят и други полезни услуги не само за шофьори и превозвачи, но и почти за всеки, който ще има някаква работа в някой участък на пътната ни мрежа. Така например ще бъде създаден регистър, който ще включва за подземните и надземните съоръжения около шосето като кабели, газопроводи, водопроводи и др. Така при ремонтни работи в някой участък работниците вече ще знаят къде точно под асфалта има например тръба и няма да я засягат и да причиняват аварии.

В друг паралелен регистър пък ще бъдат включени всички рекламни съоръжения по протежението на пътната ни мрежа. Системата ще включва и справки за издадените за целта разрешителни за изграждането на билбордове, както и кога изтичат те. Ще бъде въведена и информация за потенциално възможните места за изграждане на нови рекламни съоръжения.

Доста полезно за транспортните фирми и камионите ще бъде електронният регистър, който ще показва подробности за възможностите на пътни съоръжения като мостове, виадукти и т.н. за товароносимостта им, височината им и др. По този начин лесно ще може да се изчисли маршрута за някое извънгабаритно превозно средство, което няма да може да премине през определен тунел например или пък за прекалено тежки товари, които биха създали опасност от повреда на дадено съоръжение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *