Властите в САЩ обмислят разделяне на технологични гиганти на части

Александър Главчев

Apple, Google, Facebook и Amazon могат да бъдат разделени на няколко малки компании. Подобна възможност става реалност, след като Антимонополният подкомитет на Камарата на представителите на САЩ официално ги призна за монополи.

Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година - Финансови новини

Причина за това изявление бяха резултатите от разследване, което подкомисията проведе в продължение на период от 16 месеца, започвайки през юни 2019 г. Резултатите от него бяха представени от в доклад от 449 страници, изготвен от ръководителя на подкомитета Дейвид Сицилин и Джерълд Надлър, председател на неговата правна комисия.

В доклада се казва, че са засечени анктиконкурентни практики от страна на компаниите. Това вреди на демокрацията, пречи на иновациите и влияе отрицателно върху избора на потребителите.

Посочва се още, че налице е само един начин за борба с организации с „монополна власт“. Това буквално означава разделяне на тези монополи на по-малки компании.

Като пример в тази посока се дава ситуацията с американския телекомуникационен оператор AT&T, който също е признат за монопол, но много по-рано – през 1982 г. Разследването тогава е инициирано от Министерството на правосъдието на САЩ през 1974 г. и продължава осем години.

Кои са рисковете пред икономиката на САЩ | Новини Пловдив

Разделянето става факт на 1 януари 1984 г., когато AT&T е разделена на AT&T Communications (която предоставя услуги на дълги разстояния) и цели седем регионални телефонни компании. В резултат активите на оператора са намалени около пет пъти.

Подкомитетът е интервюирал различни учени и други ИТ компании, включително директни конкуренти на Google, Apple, Amazon и Facebook. Освен това са проучени и над милион документи за транзакции на посочените организации.

Подкомитетът също така предлага всички сливания и придобивания от страна Amazon, Apple, Google и Facebook да се разглеждат като антиконкурентно поведение.

Apple

Подкомисията счита Apple за монопол в сегмента на приложенията за собствената си мобилна платформа iOS. В доклада се посочва, че компанията е превърнала своя App Store в инструмент за потискане на всякакви конкурентни услуги.

Едно от доказателствата за това е кореспонденцията на основателя на компанията Стив Джобс, който почина през октомври 2011 г., с други висши мениджъри на компанията. Тези писма, както съобщава бяха публикувани през юли т.г.

Епъл“ пуснаха нов малък iPhone за 400 долара - bTV Новините

Във въпросните писма Джобс инструктира подчинените си да прекратят работата с Джо Хюит, главен iOS разработчик във Facebook. Той изпадна в немилост заради критики и опит да оспори решение на Apple да въведе нов пакет за разработчици (SDK) за платформата и да прехвърли разработчиците към езика Objective-C.

Освен това в документа се споменава и 30-процента комисионна, начислявана от компанията за всяка в онлайн магазина App Store. Това е в основата и на шумния конфликт между Apple и Epic Games.

Google

В лицето на интернет гиганта подкомисията вижда монопол в сегмента на интернет рекламата. Същпо така се посочва, че компанията контролира пазара на уеб търсачки. В опит да предотврати развитието на конкуренти, тя е инсталирала и продължава да инсталира предварително свои приложения на мобилни устройства с Android.

Инвестиция от 1000 долара в Google преди 10 години - колко бихте имали сега? - Спестяване - www.pariteni.bg

На Google също се приписва шпионаж на конкуренти и събиране на данни за за това кои браузъри използват потребителите. Според подкомисията тази информация се използва за разработване на стратегии за популяризиране на Chrome.

Facebook

Според антимонополния орган най-популярната социална мрежа е завладяла пазара на онлайн реклама. Спомената р и Instagram, която в началото бе обикновена фото услуга, а в момента е една от най-известните и популярни социални мрежи.

Фейсбук ни използва. И винаги печели | Новини и анализи по международни теми | DW | 03.02.2019

В доклада се посочва, че Facebook е купила Instagram с една цел – да унищожи конкурент, който е започнал да демонстрира гигантски темпове на развитие и ръст на аудиторията. Сделката за закупуване на Instagram бе финализирана през 2012 г., а стойността и бе 1 млрд. долара.

Amazon

Според подкомитета Amazon доминира при онлайн търговията на дребно и използва едноименния си магазин за пълен контрол над продавачите. Дялът на компанията на пазара се посочва като занижен с 40% и в действителност надхвърля 50%.

Амазон изплатил 250 млн. евро удръжки във Франция - Последни Новини от DNES.BG

Припомня се и поглъщането на конкуренти, включително Zappos, за да засилване на монопола. Припомняме, че Zappos е онлайн магазин за продажба на дрехи и обувки – основан през 1999 г. и собственост на Amazon от 2009 г.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *