ВМЗ повишава силно продажбите си, „Кинтекс“ губи позиции

След по-слабото първо полугодие на 2015 г. държавната оръжейна индустрия е започнала да се възстановява през третото тримесечие. Това показват финансовите отчети на производителя ВМЗ – Сопот, и развойното НИТИ, а спад на приходите има единствено при търговеца „Кинтекс“.

Предколедно чудо

След загуба от 1.2 млн. лв. за шестте месеца ВМЗ излиза на печалба от 14.9 млн. лв. за деветмесечието. Тя е значително по-висока и на годишна база – за същия период на 2014 г. беше едва 89 хил. лв. Подобрените финансови резултати на предприятието станаха повод и за ентусиазъм в Министерството на икономиката, на чиято страница новина номер 1 вече няколко дни е именно подобреното представяне на ВМЗ и първите от пет години насам коледни надбавки за служителите.

Добрите резултати са вследствие на силно подобрилите се приходи от продажби на предприятието – 81.4 млн. лв., които са нараснали с близо 60% на годишна база. Сравнено с последните отчети за полугодието, разликите също са драстични. Тогава продажбите на ВМЗ бяха за около 38 млн. лв., което означава, че за изминалото тримесечие оборотът на завода е нараснал повече от двойно. Голямата разлика до известна степен може да се обясни и с двата поредни взривни инцидента през периода, заради които заводът се наложи да преустанови работа. Задълженията на ВМЗ обаче продължават да се увеличават – с общо 23.8 млн. лв. от началото на годината, достигайки 171.4 млн. лв.

Към момента ВМЗ, чийто най-голям приход идва от продажбата на противотанкови гранати, постепенно възвръща и разширява големите си пазари в Афганистан, Индия, Алжир и Турция. В тази връзка до края на годината се очаква да бъдат изпълнени договори за 30 млн. лв., а до края на 2016 г. за 200 млн. лв.

Свиване на бизнеса на търговците

В Алжир и Индия продава добре и търговецът „Кинтекс“, които обаче не успяват да допринесат за цялостно повишение на приходите. Към септември тези от оперативна дейност са намалели с малко над 12% до 67.3 млн. лв., а печалбата се е стопила почти наполовина, достигайки 2.8 млн. лв. От отчетите на „Кинтекс“ не е ясно каква точно е причината за негативната тенденция, но се посочва, че компанията е започнала да усеща негативния ефект на кризата с КТБ, където дружеството има около 20 млн. лв.

За деветмесечието дружеството е осъществило реален износ за Алжир, Индия, Етиопия и Южна Африка в размер на 35.9 млн. долара. Като най-голям пазар за „Кинтекс“ се очертава Индия, отговаряща за около 30 млн. от постъпленията от износ и с която през периода юли-септември е сключен нов договор за 23 млн. долара. Следващият голям клиент е Алжир, където „Кинтекс“ще достави боеприпаси за 18.5 млн. долара до края на годината.

Голям ръст
Най-малкото НИТИ запазва тенденцията си на увеличаване на производството си. За деветмесечието дружеството има приходи за 1.7 млн. лв., а печалбата е 644 хил. лв. при едва 28 хил. лв. през септември миналата година. Реално обаче продажбите на НИТИ, която отдавна е в списъка за приватизация, са се свили с 4% до 1.13 млн. лв., а добрите показатели са в резултат на 607 хил. лв. извънредни постъпления от отписани задължения. От отчета се вижда и намаляване на разходите, което се дължи на използване на по-малко металоемко производство, донякъде компенсиращо и нарасналите разходи за по-голям персонал на предприятието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *