ВМЗ-Сопот остана без нов собственик

От там обясниха, че тази процедура окончателно пропада и срокът за подаване на обвързваща оферта няма да бъде удължаван отново.
Днес е получена е само обвързваща оферта към 15.00 часа от единствения останал кандидат за придобиване на оръжейния завод – софийската фирма „Емко“. Не е внесен изискуемият депозит. От АПСК обясниха, че не са получили причина за окончателния отказ от подаване на обързваща оферта.
Оттук насетне вариантите пред оръжейния завод в Сопот са три. Единият от тях е приватизация с промяна в стратегията – промяна, която трябва да мине през Народното събрание. Друга възможност е продажба без стратегия. Третият най-неблагоприятен вариант е обявяване на предприятието в несъстоятелност.
ВМЗ-Сопот може да се влее към други търговски дружества с държавно участие, каквото е „Терем“ АД. Това каза по-рано днес на пресконференция в Пловдив лидерът на КНСБ Пламен Димитров, предаде агенция „Фокус“.
Независимо от резултата в днешния ден от КНСБ настояват още да бъдат гарантирани поне минималните плащания на работниците от ВМЗ – това са 60% от възнагражденията им, но не по-малко от минималната работна заплата, каза синдикалистът. Според него заводите „Терем“ са пример за оздравителна програма на едно държавно предприятие
Очакваната годишна печалба на дружеството сега е 8 милиона лева, а преди години там също имаше трудности с изплащането на възнагражденията на работниците.
От принципала на оръжейния завод – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) обясниха, че предложението за вливане на ВМЗ-Сопот в „Терем“ АД засега е само идея на лидера на КНСБ. От там не разполагаха с информация да са водени преговори по въпроса.
Според президента на КНСБ трябва да се направи всичко възможно преди 21 януари да има някакво временно решение, което да не допусне ВМЗ-Сопот да изпадне в несъстоятелност, информира БНР. Той добави: „В момента изглежда сякаш някой се опитва да си измие ръцете със синдикатите в дружеството, което е доста некоректно и ако КТД е най-голяма пречка пред бъдещето на ВМЗ-Сопот, аз мисля, че винаги може да се намери начин това да бъде развързано. Никой никога не е поставял това на преден план“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *