ВМЗ – Сопот ще произвежда безпилотни дронове

ВМЗ – Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания „Еъронаутикс груп“, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати /дронове/.

Резултат с изображение за израелски дрон

Това стана по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на израелската компанията в Министерство на икономиката. На срещата участва още заместник – министър Лъчезар Борисов, представители на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на отбраната, съобщиха от Министерството на икономиката. Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число и държави от НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.
Министър Караниколов подчерта, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и подчерта, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов отчете, че износът в сектора на продукти, свързани с отбраната, за миналата година отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс у нас. Договорът за сътрудничество бе подписан от Атанас Богданов, председател на Борда на директорите на ВМЗ – Сопот, и от Ади Коен, директор на бизнес развитие и маркетинг на „Еъронаутикс груп“. Коен посочи, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за авиацията. „Заедно можем да навлезем на нови пазари“, допълни той, информира debati.bg.

По думите му целта е да се установи в България линия за производство на безпилотни летателни апарати. Председателят на Борда на директорите на ВМЗ – Сопот Атанас Богданов каза от своя страна, че подписването на договора е важна крачка в желанието на ВМЗ за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии и допълни, че ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *