Военен експерт с екскурзия до Бали за сметка на „Берета Трейдинг“

Това каза пред БНР Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.  Служителката с инициали Х. Ш. работела като „държавен експерт“ в отдел „Договори и логистика“ на дирекция „Инвестиции в отбраната“. Златанов обясни, че тя е приела ваучер за туристическо пътуване до остров Бали от въпросната фирма.
Дамата е контролирала дейността на „Берета“. Издавала е актове и е извършвала други дейности по изпълнение на договора с военното министерство.
Нарушението й е било установено по сигнал, който лесно е бил доказан. „Много бързо събрахме документите, включително и нареждания за платените суми на името на „Берета Трейдинг“, каза Златанов.
Служителката е била повикана в комисията за изслушване. Решението на комисията в момента се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни Златанов. Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и една година.
„С постъпката на този експерт се компрометира цяло едно ведомство, а именно Министерство на отбраната, компрометират се обществените поръчки, които се сключват с такива фирми, още повече, че тяхната стойност е висока“, смята той.
Служителката на Министерството на отбраната е дадена на Комисията, която разследва конфликт на интереси, тъй като е използвала служебното си положение, за да придобие лична облага от определена фирма, каза по-рано в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.
„Ясно е коя е служителката. Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.“, каза Ангелов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *