Връчиха наградите „Изобретател на годината“

„Днес тук са златните умове на България. Ние трябва да запазим тези златни умове, талантите и българските млади предприемачи. България продължава да бъде в групата на плахите таланти, но се ускорява и се развива много добре и по линия на иновационна динамика е на 4 място.“

С тези думи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов откри шестата годишна церемония по връчването на наградите „Изобретател на годината“ и „Иновативна фирма“, която по традиция се организира от Патентното ведомство. Тържеството се проведе във Военния клуб в столицата и премина под надслов „Откритията, които оживяват“.

Отличените получиха нови статуетки с характерни елементи за съответната категория- крушка за „Електроника и електротехника“, гаечен ключ за „Машиностроене и строителство“ и молекула за „Химия и биотехнологии“. „Иновациите и инвестициите са наш главен приоритет. Следващата година ще бъде годината на стартъпите и иновациите“, увери Лъчезар Борисов. И посочи, че добавена стойност може да се създава само от талантите и иноваторите.

Приносът на родните изобретатели за Европа беше посочен от вицепрезидента на Европейското патентно ведомство Реймънд Лютц. Председателят на Патентното ведомство д-р Петко Николов приветства гостите и изрази радостта си, че нашето ведомство е основоположник на традицията постиженията на учените и иноваторите да бъдат отличавани всяка година.

Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване донесе наградата в категория „Електротехника и електроника“ за Георги Стоянов Киров и Георги Цанев Червенков. Те бяха наградени от зам.-министъра на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

В „Машиностроене и строителство“ бяха отличени Николай Любенов Алексиев, Пламен Чавдаров Ташев и Стефан Христов Христов за изобретения от тях метод и устройство за изпитване склонността на металите към образуване на пукнатини при заваряване. Призът беше връчен от шефа на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев. Изобретението може да намери приложени при изработване на метални конструкции в машиностроенето и строителството, и изпитването на склонността на стоманите при образуването на пукнатини в метала на шева и около шевната зона.

В категория „Химия и биотехнологии“ победители стана екип в състав Иван Георгиев Иванов, Геновева Атанасова Начева, Стефан Петков Петров и Hans-Guenther Grigoleit. Реймънд Лютц връчи наградата за изобретения супресор на ендогенния човешки гама-интерферон. Той може да се използва при автоимунни заболявания и при използване на алотрансплантанти. Неговото предимство е, че подтиска действието на абнормено продуцирания hIFN-гама при автоимунни заболявания и така предоставя възможност за производството на медикамент за лечение за автоимунните заболявания множествена склероза, алопеция ареата (косопад на петна) и миастения гравис (неврологично автоимунно заболяване, характеризиращо се с абнормална мускулна слабост, поради нарушено предаване на нервните импулси), както и медикамент за потискане отхвърлянето на алотрансплантанти, информира в.Стандарт.

„Оптикоелектрон груп“ АД от Панагюрище заслужи признанието за „Иновативна фирма за 2017 г.“

с два патента. Първият е за авиаторски очила за нощно виждане, които може да се ползват в армията и от шофьори. Вторият им патент е модул за наблюдение, който дава възможност да се запази високата резолюция на изображението при промяна на ъгъла на наклона на огледалото.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *