Връщат акциз два пъти годишно

Премиерът обеща на фермерите

Криза заради сушата има, но не е бедствие, обясни Кабил

Днес трябва да бъде внесено официалното предложение на земеделския министър за шеф на фонд „Земеделие“ в канцеларията на министър-председателя. И Кабил, и Станишев отказаха да коментират кой ще бъде кандидатът. Премиерът обаче обеща, че в началото на следващата седмица фонд „Земеделие“ ще има изпълнителен директор.

Парите, изхарчени за акциз върху горивото за селскостопанските машини, да се възстановяват два пъти годишно, вместо един както е сега. Това обеща премиерът Сергей Станишев на среща със зърнопроизводители в Добрич. Той посети града заедно със земеделския министър Нихат Кабил, за да се запознае с пораженията от сушата. Фермерите ще получат право на едногодишно разсрочване на задълженията си към държавен фонд „Земеделие“. Обмислят се и преки субсидии, които да им бъдат раздавани от държавния бюджет. Това ще бъде решено след доклад за реалното състояние и загубите от засушаването, който ще бъде представен утре. Има вариант допълнителни средства да бъдат поискани от Евросъюза, обясни Кабил. Това ще бъде предложено на съвета на министрите по земеделие в Брюксел през юли. Отпускането на пари от ЕС в подобни случаи обаче се случва изключително рядко.

Специалисти от финансовото, икономическото, земеделското и строителното ведомство ще подготвят варианти за справяне с кризата в земеделието. Бедствено положение заради сушата обаче няма да бъде обявявано, защото няма нито пряка, нито косвена заплаха за живота на хората, обясни Кабил. Според експерти от Държавния земеделски институт сушата действително е причинила загуби, но те не са толкова драстични, колкото се представят от стопаните. Станишев обеща да помогне за намирането на семена за следващата сеитба. Според него въпреки проблема със сушата цената на хляба няма да се вдига.

Юлияна Узаничева

Виржиния Георгиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *