Всеки втори в депресия след отпуск

Първи ден след отпуска – нездрав сън, постоянно чувство, че ще се случи нещо лошо и огромна вътрешна съпротива да се продължат обичайните дейности.
Това са симптомите на следотпускарската депресия, която в последните години става все по-често срещана сред активно работещите, които не успяват да редуват равномерно натоварване с почивка.
“Няма точна статистика, но аз изхождам от моите наблюдения – около 90 процента от активното население у нас е изпадало в депресивни състояния. Би могло да се каже, че всеки втори би могъл да се върне от отпуската с депресия. На натоварените с много задачи в ежедневието им трябва седмица, десетина дни да се настроят на отпускарска вълна – докато са почивка отново ги търсят от работа и на практика се получава така, че това не е почивка. Когато чакат големия цикъл хората имат големи очаквания и когато има разминаване – човек не си е изпълнил плана – се връща стресиран“, обеснява психиатърът д-р Веселин Герев пред Ekipnews.bg.
Според изследване на шведския институт “Каролинска” психиката на човек в активна възраст се нуждае от поне четири седмици годишна почивка. Резултатите показват още, че ползвалите отпуск само две седмици за 12 месеца правят повече грешки и полагат усилия за справянето със задължения, които преди почивката са вършели с лекота. “Аз съветвам моите пациенти да използват най-вече единствения останал безплатен антидепресант – слънцето. Серотонин съдържат и бананите и шоколадите. Варианти за почивка има и в града, след работа – разходка в парка, например. Психиката е така настроена, че трябва да се редуват на всеки 2 часа 5 – 10 минути за почивка и на 5 дни работа – 2 почивни“, допълва специалистът.
При хората със стабилна психика стресът след отпуска отшумява до 4-5 дни за разлика от тези с хронична липса на почивка и особено по-възрастните. При тях адаптацията е по-трудна, а нервността може да се превърне в агресия. Според медиците по-малко застрашени от следотпускарска депресия са почивалите активно – на екскурзии на планина или в чужбина, отколкото прекаралите отпуската в леглото или на отрупаната с кулинарни изкушения маса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *