Втори мегаполис никне на Южното Черноморие

Има опасност луксозните хотели да останат без вода и канализация

Полакомяването на предприемачи за безразборно изграждане на комплекси ще им струва скъпо. Вече се чувства отлив на туристи. Липсата на ясна държавна политика в туризма личи и от това, че вместо да привличаме богати туристи в луксозни хотели с голф игрища и яхти, ние събираме средно заможни чужденци, които не оставят никакви допълнителни пари в курортите, коментира зам.-министър Ковачев. Ако не се вземат спешни мерки за защита на естетическия външен вид и целесъобразността на хотелите, рискуваме да унищожим и планините, и дунавското крайбрежие, заяви архитект Атанас Тасев, зам.-председател на Камарата на архитектите в България.

От утре започва „Българска строителна седмица“ в столичния Интер Експо Център. В международното изложение, което ще продължи до 15 март, участват над 500 фирми от 25 страни.

Втори мегаполис ще изникне на Южното Черноморие до няколко години. След като бе вдигнат бетонно-стъкленият град, простиращ се от село Влас през Слънчев бряг до Несебър и Равда, такова образование ще се появи и на юг от Созопол. Стотици нови хотели и пансиони са вдигнати само през лято 2005 г. в града на „Аполония“, Приморско и Китен. Ако строежите продължават със същия темп, скоро градчетата ще се слеят. Новите здания се вдигат предимно около шосето Бургас – Царево. В самите градчета се застроява буквално всяка свободна педя земя.

Интересът и възможностите за строителство на север намаляват. След приемането на план за развитие на Златни пясъци през 2003 г. досега са подадени само 7 молби за нови сгради. Това съобщи Савин Ковачев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. За Слънчев бряг обаче чакат нови 80 разрешителни. Там има грандиозен проблем заради пречиствателната станция, която не може да поеме новите хотели. Това е сериозна заплаха за екологията в района. Всички палати, които се появяват по Черноморието, имат издадени разрешителни още преди години, коментира Ковачев. Той гарантира, че нито един нов обект няма да получи разрешително за експлоатация, ако собствениците не осигурят път до него и не възстановят инфраструктурата.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *