Възстановява се оризопроизводството в Пазарджишко

Значително са нараснали засетите с ориз площи в Пазарджишко, коментира пред Фокус Ангел Вокудинов, председател на регионалната структура на Националния съюз на зърнопроизводителите за Южна България. Според Вокудинов възраждането се дължи на няколко фактора.
На първо място е добрата конюнктурата. Предимството на това производство също е, че е по-сигурно и по-малко зависимо от сушата – залага се при 100% осигурена вода, отбелязва той.
Производителите имат към момента един голям проблем, който трябва да се реши на национално и европейско ниво – остатъчната слама, която е много и се пали. Заради увеличаването на площите с ориз в Пазарджишко и повечето заявки от производители работим за осигуряването на достатъчно вода за напояване още от миналата година, каза Ангел Даскалов, управител на пазарджишкото дружество „Напоителни системи”.
През 2010 година напояваните площи с ориз се увеличиха с около с 4 хиляди декара, продължаваме да работим в това направление, като чистим стари канали, които не са използвани с години, обясни Даскалов. Той уточни, че такъв е пуснатият през миналата година „Гелемен арк”, а през новия сезон ще бъде пуснато още едно неизползвано отдавна съоръжение.
Ако продължи тенденцията за увеличаване на площите, заети с ориз, и има желаещи да ползват вода за напояване, тя ще бъде осигурена от дружеството без проблем, каза още Даскалов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *