Външнотърговският дефицит на САЩ падна до 3,5-годишно дъно

Външнотърговският дефицит дефицит на САЩ се сви изненадващо през юни до най-ниското си ниво от есента на 2009 г., като продължение на серията оптимистични данни за щатската икономика в последните дни, предава MarketWatch.

Икономическият индикатор се е понижил с 22,4 на сто до 34,2 млрд. долара спрямо ревизираната оценка от 44,1 млрд. долара през май, според данните на американското Министерство на търговията. Анкетираните от MarketWatch икономисти прогнозираха спад до 43 млрд. долара.

„Като цяло, това е сигнал, че икономиката на САЩ ще приключи второто тримесечие с малко по-положителна инерция, отколкото очаквахме“, заяви главният икономист в Capital Economics Пол Ашуърт.

Освен ключовите данни за външнотърговския дефицит на американската икономика през днешния ден инвеститорите са в очакване и на изявлението на председателя на подразделението на Федералния резерв в Чикаго Чарлс Евънс. Речта на централния банкер може да даде сигнали за бъдещите намерения на Фед относно мащабната програма за изкупуване на активи.

Вносът в САЩ е намалял с 2,5% през юни до 225,4 млрд. долара. Най-чувствително понижение е отчетено при потреблението на индустриални консумативи, мобилни телефони и енергийни продукти. По този начин вносът отбеляза отстъпление с 1% през първите шест месеца на 2013 г. спрямо година по-рано.

На противоположния полюс се е намирал износът от най-голямата икономика в света, който е нараснал с 2,2% до рекордните 191,2 млрд. долара – най-голямото покачване за последните 9 месеца. Повечето експерти виждат в това знак, че глобалната икономика може би се стабилизира след дългите месеци на слабост.

Понижението на търговския дефицит през юни се очаква да даде тласък на растежа на американската икономика през второто тримесечие. Първоначалните данни за БВП показаха ръст от 1,7 на сто на годишната база, като ревизираната оценка се очаква в края на август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *