Вятърни турбини произвеждат 5% от тока в Германия

Близо 19 000 вятърни турбини има в момента в Германия: разпръснати по провинциалните райони, достигащи покрайнините на градовете, настъпващи към магистралите. Те произвеждат 5 процента от електроенергията в страната – повече, отколкото в която и да било друга страна по света, предаде Ройтерс.

Германия е една от няколкото страни, където се инвестира в офшорни (дълбоководни) технологии за вятърни турбини. Страната си е поставила за цел до 2020 година да произвежда 30 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

Първите най-големи обекти са планирани за следващата година в Северно и Балтийско море.

За страните, които се стремят към намаляване на емисиите на газове, причиняващи парников ефект и зависимостта от изкопаеми горива, офшорните производства са сектор, в който трябва да се инвестира, посочва БТА.

Благодарение на инвестициите в офшорно производство, германското министерство на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори предвижда, че до 2030 г. чрез вятърната енергия би могло да се произвежда близо една трета от електричеството. Това е повече от електричеството, произвеждано с газ в момента.

Според Световния съвет за вятърна енергия потенциалните инвестиции в офшорни вятърни технологии биха могли да достигнат 50 млрд. евро (74,31 млрд. долара).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *