В Австралия отчетоха най-голямата дефлация от 1997 г. насам

Индексът на потребителските цени в Австралия е отбелязал спад за пръв път през последните две години, показват публикуваните днес от националната статистика данни. През последното тримесечие на миналата година е измерена дефлация от 0,3 на сто, след като през предходните три месеца е била отчетена инфлация от 1,2 на сто.
Измереният спад в равнището на цените е най-големият от третото тримесечие на 1997 г., съобщава marketwatch.com.
На годишна база статистиката регистрира инфлация от 3,7 на сто, което е значително забавяне спрямо нивото от 5 на сто, отчетено три месеца по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за дефлация от 0,4 на сто на тримесечна база и забавяне на инфлацията до 3,6 на сто на годишна.
Данните увеличават възможността за нова редукция на лихвения процент в страната. Следващото заседание на ръководителите на централната банка е насрочено за вторник, като прогнозите са за понижение с един процентен пункт до 3,25 на сто.
В резултат на това австралийската валута отстъпва на долара и към момента кросът е при 0,6662 AUD/USD, след като вчера един австралийски долар струваше 0,6720 американски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *