В БМФ е сформиран щаб за реакция при връзка с пиратите отвлекли „Панега“

© Снимка:Архив

28 са вече българите в плен на сомалийските пирати, след като българският танкер „Панега”, собственост на Параходство Български морски флот е бил отвлечен от сомалийските пирати в Аденския залив вчера малко преди 19 часа българско време.
Екипажът се състои от 15 българи, по-голямата част от които са варненци. Капитан на танкера е Румян Попов от Балчик. „Панега” е пътувал за Индия, но без товар.По предварителна информация „Панега” е плавал на 7 мили от военен конвой, но въпреки това е бил заловен от сомалийските пирати.
Вицепремиерът Цветан Цветанов съобщи за БНР, че за инцидента е уведомен и премиерът, а в Министерството на външните работи ще бъде сформиран кризисен щаб, откъдето близките на моряците могат да получават информация за развитието на ситуацията.
Новината беше потвърдена и от външното ни министерство, което е сформирало извънредна работна група по въпроса, съобщи министър Николай Младенов, който е на посещение в Косово в рамките на обиколката си в Западните Балкани.
Причината за сформирането на тази работна група е, че това е първият кораб под български флаг, който е отвлечен от сомалийски пирати. Вече два британски кораба – „Ейшън Глори” и „Сейнт Джеймс Парк” с българи на борда също са в плен от няколко месеца на сомалийските пирати. Кризисната група включва освен представители на външното ведомство, и на министерствата на отбраната, на транспорта, както и разбира се, представители на разузнавателните служби.
В Параходство „Български морски флот“ е сформиран кризисен щаб, който очаква осъществяването на връзка със сомалийските пирати, отвлекли българския кораб „Панега“, съобщи изпълнителният директор на дружеството кап. Христо Донев. По думите му все още не е осъществен контакт с похитителите. Корабът, както и българската страна, е спазила всички правила за придвижване в международни води, каза за „Хоризонт“ капитан Христо Донев. Тойпосочи, че „Панега“ е застрахован. Днес се очаква от САЩ във Варна да пристигне представител на застрахователната компания, който ще консултира специалистите от дружеството.
Край бреговете на Сомалия инциденти като този с отвлечения български кораб са непрекъснати, каза в Пловдив посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Според него, добрата новина е, че в района действат многонационални сили, които активно се борят с пиратството и това е демонстрация на желанието за справяне с проблема. В Пловдив посланик Уорлик разговаря с кмета Славчо Атанасов, когото е поканил на среща с представители на Американската търговска камара , за да се запознаят с възможностите за бизнес в града.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *