В Бон подготвят конференцията на ООН за промените в климата

До 14-и август в Бон, където е главната квартира на Секретариата на обединените нации по рамковото споразумение за промените в климата, заседават работните групи по подготовка на конференцията на високо равнище на ООН, която ще се състои през декември в Копенхаген.
Секретариатът има изключително сложната задача за подготовка на следващата конференция на ООН по проблемите на климата в Копенхаген, която трябва да актуализира Протокола от Киото и да фиксира нови ангажименти на индустриално развитите държави за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.
Последният кръг от преговори приключи в Бон в средата на юни и не бе особено ползотворен. По думите на ръководителя на Бонския секретариат Иво Де Бор са необходими значителни усилия и желание за компромиси за подготовка в срок на заключителните документи, предвидени за приемане в Копенхаген.
Според Де Бор борбата с негативните промени в климата и глобалното затопляне би имала смисъл, ако се постигне договореност за съкращаването на вредните емисии с 40 процента до 2020 година. Тези цифри са обаче прекалено високи за страни като Съединените щати и Русия или новите индустриални гиганти като Китай и Индия.
В Бон предстоят трудни преговори тази седмица, като пазарлъците ще продължат и в Банкок през октомври и в Барселона през ноември, за да бъде изготвен приемлив за всички заключителен документ за срещата на върха в Копенхаген от 7 до 18 декември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *