В ЕС обсъждат карта за адекватни минимални доходи

Да бъде изработена карта за адекватни минимални доходи в Европейския съюз. Това предлага заместник-социалният министър Султанка Петрова. Картата ще зададе стандарти и правила, които да определят този доход, както и да гарантира мониторинг на процесите по постигане на адекватни минимални доходи във всяка една страна в ЕС. Това обясни заместник-министърът на труда пред пред журналисти.В ЕС обсъждат карта за адекватни минимални доходи.

Резултат с изображение за доходи

Предложението е в рамките на кампания на Европейската анти-бедност мрежа за осигуряване на по-добър живот на гражданите на ЕС чрез въвеждане на адекватни минимални доходи. В рамките на кампанията активисти обикалят 32 европейски страни в разясняване на целите на Европейската анти-бедност мрежа. 

Пътната карта за адекватни минимални доходи в ЕС ще гарантира прозрачност, ще се наблюдава процесът на изваждане на хората от бедност, а и всички, които имат нужда, ще бъдат адекватно подпомогнати, разясни Петрова.

Целта на кампанията е разработването на рамкова директива за адекватни минимални доходи. Идеята е минималните доходи да се определят не само от експертите, а преди всичко от самите нуждаещи се, посочи заместник-министърът.

Минималният доход ще се определя на базата на потребителската кошница, в която ще се включат продуктите, необходими за нормален живот. Цената на продуктите ще бъде наблюдавана през годините, защото тя се променя, каза Петрова. Ще се определи и необходимата помощ човек да се реинтегрира успешно в обществото. Наред с това трябва да има индивидуален подход за всеки случай на подпомагане, защото в момента в България има хора, които изобщо не са в страната, а получават социални помощи и това трябва да се прекрати, посочи зам.-министърът на труда. 

Един адекватен минимален доход осигурява и адекватен жизнен стандарт, всеки има право по закон на този минимален стандарт, обобщи Петрова.

Султанка Петрова се надява в срок от една година кампанията за адекватни минимални доходи да приключи успешно с разработването на рамкова директива. По думите ѝ вече има нагласа в ЕС да се върви към по-социална и солидарна Европа, като доказателство за това е и Европейският стълб за социални права.

Чрез кампанията си ЕС вече казва, че моделът за борба с бедността, който съществува в момента, е неадекватен. Това коментира директорът на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков. Той разтълкува инициативата като посочи, че сигнализира осъзнаването на ЕС, че в борбата с бедността вече са положени много управленски усилия, но въпреки това бедността не намалява.

Проблемът не е на гузната съвест на имащите, които трябва да помогнат на нямащите, посочи Иван Нейков. И уточни, че проблемът е много по-голям, визирайки връзката между бедността и емиграцията, информира investor.bg.

По думите му няма как да има конкурентоспособна икономика с масова бедност, защото „бедният има проблем с образованието, със здравеопазването, с живота на семейството си, на него последна грижа му е конкурентоспособността“, обясни Нейков. И допълни, че ако ЕС не се пребори с бедността, ще се провали и Европейският стълб за социални права.

С кампанията за адекватни минимални доходи ЕС показва, че са необходими нови инструменти за борба с бедността и съюзът започва процес на търсене на такива, каза експертът.

За него елементарен подход е да се върви просто към вдигане на обезщетения и помощи. Според Нейков дилемата пред ЕС в момента е „дали ще се движим по модела – ако имаш две ризи, дай едната на ближния си, или ще минем към модел – помощ, но само срещу усилие“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *