В Италия сработи данъчният бонус

Доверието на италианските потребители е достигнало най-високото си равнище от над четири години през май, след като правителството на премиера Матео Ренци одобри данъчни облекчения за по-ниско платените, предадоха Ройтерс и ДПА. Индексът на потребителското доверие се е повишил до 106,3 пункта този месец спрямо 105,5 пункта за април (след преразглеждане) и е най-висок от януари 2010 година.
Това е сигнал за засилващия се оптимизъм в третата по големина икономика в еврозоната. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха лек спад до 105 пункта.
„Няма съмнение, че 80-евровият (данъчен) бонус е тласнал нагоре потребителското доверие“, коментира Фиделе де Новелис, анализатор в икономическия институт REF.
Показателите за бедност в Италия са спаднали миналата година спрямо максимумите от 2012 година, макар че домакинствата разполагат с по-малко пари за харчене, сочат официалните данни, цитирани от ДПА. През 2013 година процентът на сериозно засегнатите от нищета домакинства е бил 12,5 на сто спрямо 14,5 процента предходната година, сочат данните от годишния доклад на националния
статистически институт Истат. Подобрението отчасти се дължи на по-благоприятната
инфлация, посочва статистическият институт. Същевременно покупателната способност на домакинствата е спаднала с 1,1 процента на годишна основа. За периода 2007-2013 година тя е намаляла с 10,4 на сто.

Приема се, че едно домакинство е сериозно засегнато от нищета, ако то покрива най-малко четири от деветте показателя за бедност: невъзможност да се посрещнат неочаквани разходи, закъснения в плащането на сметки и ипотеки, не се приемат достатъчно протеини, не можеш да си позволиш почивка поне веднъж годишно, липса на достатъчно отопление в дома, липса на пералня, телевизор, телефон или кола.
Италия бе засегната от най-голямата рецесия след Втората световна война в периода 2011-2013 година. В резултат брутният вътрешен продукт се сви под равнището от 2000 година. До 2010 година процентът на домакинствата, сериозно засегнатите от нищета, е бил около 7 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *