В Карнобат ще строят завод за компост

В Карнобат се готви строежът на най-модерния завод за компостиране на Балканския полуостров.

 

Инвеститорът “Агрошанс Комерс” е обявил пред община Карнобат и РИОСВ-Бургас намерението си за изграждане на съоръжение с най-съвремената технология в световен мащаб. Вложението ще бъде в размер на 10 милиона лева, като по-голямата част от парите ще бъдат осигурени от инвеститора. Ще има и европейско съфинансиране поради иновативния характер на съоръжението.

Заводът ще работи с най-модерната американска технология за бързо компостиране, при което времето, нужно за превръщането на отпадъците в компост, се намалява от 3 месеца на 3 денонощия, като се избягва всякаква миризма и влияние върху околната среда. Това ще позволява и оползотворяване на 100% от подадената суровина, информира monitor.bg.

В Европа единственият такъв завод е в Манчестър, Англия. Той е разположен в жилищна зона, което е доказателство за абсолютно безвредния метод на работа. Компостът от своя страна е най-добрият почвен подобрител, който не само може да бъде ползван за наторяване на земеделски площи, но и подобрява почвената структура и увеличава многократно хумусното съдържание на земята. В близко бъдеще районът на Карнобат ще може да се похвали с една от най-добрите почви в България. Очаква се заводът да осигури работа на 40 души и да работи 365 дни в годината.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *