В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ

Потресаващи 242 нови китайски милиардери са се появили през последната година, изтласквайки страната пред Америка за първи път, според годишния списък на китайските богаташи, съставен от института Hurun Report.

В Китай в момента има 596 милиардери в сравнение с 537 в САЩ, предава CNN.
„Въпреки забавянето в икономиката, най-богатите хора в Китай не се поддадоха на гравитацията и записаха най-добрата си година. Те създадоха повече от богатство от която и да е друга държава е правила някога за година“, заяви Рупърт Хуугеверф, председател на Hurun Report.

Уанг Джианлин от Dalian Wanda иззе челната позиция от основателя на Alibaba Джак Ма. Богатството на магната, занимаващ се с недвижими имоти, е оценено на 34,4 мрлд. долара или с 52% повече спрямо предишната година.

Отличното му представяне се дължи предимно на вписването на веригата киносалони в Шанхай. Наскоро Уанг купи World Triathlon Corporation, която държи бранда Ironman.

Междувременно богатството на Джак Ма е намаляло с 3% и възлиза на 22,7 млрд. долара. Акциите на Alibaba паднаха рязко след първоначалната публична оферта преди година.
Хуугеверф преди време е заявявал, че много от милиардерите в Китай летят под радара в опит да прикрият богатството си от властите.

Hurun може да идентифицира грубо 50% от милиардерите в страната, а 15% от богатството на Китай е скрито от обществеността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *