В Лондон обмислят контрол върху наемите на жилища

Кметът на Лондон Садик Хан предложи въвеждането на контрол върху наемите като едно от обещанията в предизборната си кампания, пише онлайн изданието propertywire.com.В Лондон обмислят контрол върху наемите на жилища.

Резултат с изображение за „лондон“

Хан обеща да настоява пред премиера Борис Джонсън да позволи налагането на подобен контрол на собственици на имоти в града. „Въпросът за контрола върху наемите сега е напълно неоспорим. Но министрите от Консервативната партия блокират опитите ни да задействаме плановете си в тази посока в Лондон и просто казват не“, отбеляза кметът на Лондон.В Лондон обмислят контрол върху наемите на жилища.

„Те отказаха да ни дадат правомощията, от които се нуждаем, за да осъществим контрола върху наемите. Поради това днес превръщам кметските избори в… референдум по въпроса, показвайки на лондончани, че ще защитавам правата на наемателите“, допълни Хан, информира investor.bg.

Изборите за кмет на Лондон ще се проведат на 7 май.

Резултат с изображение за „лондон жилища“

Кандидатът на Консервативната партия за кмет на британската столица Шон Бейли обаче разкритикува предложението.
„Тази идея се провали в градовете по света, в които беше въведена, и доведе до по-високи наеми и по-дълъг списък с чакащи“, заяви той.

Предложението на Хан беше посрещнато враждебно и от имотната индустрия. „Контролът върху наемите не работи. Той удря най-тежко хората, на които уж трябва да помогне най-много и кметът на Лондон не е научил уроците от историята“, каза Дейвид Кокс, главен изпълнителен директор на ARLA Propertymark.

Резултат с изображение за „лондон жилища“

„Последния път, в който контролът върху наемите съществуваше в тази страна, секторът на частните жилища под наем се сви до най-ниското си ниво в историята. В момент, когато търсенето на частни жилища под наем значително надвишава предлагането, контролът върху наемите ще доведе до свиване на сектора“, смята Кокс.

„Това означава, че професионалните собственици на имоти ще вземат само най-добрите наематели, а уязвимите хора и тези с ниски доходи, на които контролът върху наемите трябва да помогне, ще бъдат хвърлени в ръцете на мошеници, които може да се възползват от тях“, допълни той.

„Контролът върху наемите многократно се доказа като неработещ в редица градове по света. Войната срещу собствениците на имоти от всички страни трябва да спре, тъй като най-големите жертви ще бъдат наемателите, които ще бъдат принудени да плащат по-високи наеми в момент, когато инвеститорите в имоти разпродават заради заплахата от намаляване на възвръщаемостта, по-строгите регулации и допълнителния гербов налог“, казва Мери-Ан Бауринг, управляващ директор в имотната компания Ringle.

Резултат с изображение за „лондон жилища“

„Имотите с инвестиционна цел ще донесат така необходимото предлагане и все пак ще останат съвсем малка част от пазара, а всяка форма на контрол върху наемите ще спре притока на допълнителни инвестиции към сектора, намалявайки предлагането на нови жилища под наем“, допълва тя, информира investor.bg.

„В Лондон има огромно незадоволено търсене на имоти под наем и политики като контрола върху наемите, които ограничават новото предлагане, само ще допринесат за повишаването им и ще създадат черен пазар на наеми“, категорична е Бауринг.

Не на такова мнение е Амина Гичинга от Съюза на наемателите в Лондон. „Контролът върху наемите е спешно необходим, за да спре обедняването и изтласкването на хора от кварталите им“, смята тя.

Не само наемите в Лондон вървят неумолимо нагоре. Публикувани днес данни на компанията Halifax показват, че цените на жилищата във Великобритания са нараснали за четвърти пореден месец през февруари.

Резултат с изображение за „лондон жилища“

Средната цена на жилищата се е повишила с 0,3% спрямо януари до 240 677 паунда (312 хил. долара). На годишна основа цените са нараснали с 2,8%, съобщава Bloomberg.

Гласуването за излизане на Великобритания от ЕС през 2016 г. хвърли сянка върху имотния пазар, но сега има признаци за натрупано търсене. Повечето индикатори показаха ръст в началото на годината, въпреки че коронавирусът и продължаващата несигурност заради Brexit помрачават перспективите.

„Устойчивата дейност на купувачите и продавачите е силна в сравнение с последните години. В бъдеще има редица рискове, включително потенциалното въздействие от коронавируса, което продължава да упражнява натиск върху икономиката“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *