В очите на Орешарски хазната е OK

Наблюдава се известно свиване на приходите в бюджета, но засега то не е толкова тревожно и към февруари бюджетният излишък е около 600 млн. лв. Това каза пред журналисти днес министърът на финансите Пламен Орешарски преди заседанието на кабинета.
Министърът допълни, че след няколко дни ще направи отчет за изпълнението на приходите в бюджета. В моите очи изпълнението на бюджета изглежда така, както изглеждаше и през декември, посочи министърът. През последния месец на миналата година правителството успя да съкрати натрупания бюджетен излишък от 4.15 млрд. лв. на 2 млрд. лв.
Запитан дали са изпълними заложените три процента бюджетен излишък за 2009 година, Пламен Орешарски каза, че на този въпрос ще може да се отговори през есента, но засега е излишъкът е постижим.
Справка в сайта на Министерството на финансите показва, че в края на февруари излишъкът в консолидираната финансова програма е 587,7 млн. лв. – от тях 300,2 млн. лв. са излишък по националния бюджет и 287,4 млн. лв. са европейски средства. Според в „Сега“ данните на МФ показват, че за месец излишъкът в бюджета се е стопил с цели 35% – от 907 млн. лв. през януари до 588 млн. лв. към края на февруари.
Приходите в хазната са повлечени надолу от най-важния данък – ДДС. През първите два месеца при него не само че няма ръст, но са събрани 60 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на м.г. През последните години данъчните се хвалеха със сериозни ръстове на постъпленията именно от ДДС, който надуваше излишъка.
От данните на МФ става ясно, че рискът хазната да не си събере приходите става все по-голям. За това икономистите алармират от месеци, а наскоро го призна и новият шеф на данъчните Красимир Стефанов. От опозицията вече предупредиха, че следващото правителство ще има сериозни трудности с такъв бюджет.
Над 2000 фирми попадат под прицела на данъчните в акцията за повишаване на приходите в хазната, пише на свой ред в. „Стандарт“. Всяка от тези фирми дължи на бюджета над 5000 лв., а общите им дългове са на стойност над 580 млн. лв. Точно такава е сумата на невъзстановения данъчен кредит, допълва изданието.
Големите длъжници към хазната са разделени в две групи. В първата влизат 8507 граждани и фирми с борчове над 5000 лв., като общите им задължения са над 5,6 млрд. лв. Но те нямат имущество и пари в банки, не се явяват в офисите на данъчните и събирането е трудно. Тук са и фантомните фирми, които се регистрират специално за източване на ДДС. Във втория списък с големи длъжници влизат 2018 фирми с борчове от 580 млн. лв. Те също не си плащат към хазната, нямат пари в банки, но имат имущество и развиват дейност. Затова акциите на данъчните са насочени предимно срещу тях.
Напоследък инспекторите започнаха да влизат в офиси и магазини, за да опразнят касите на длъжниците. След такава акция длъжникът обикновено намира пари да се издължи. За да накарат длъжниците да си платят, данъчните искат отнемане на разрешителните им за оръжие, както и отнемане на задграничните им паспорти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *