В Русия разследват престъпна група с българска следа

Руската икономическа полиция разследва дейността на престъпна група, за която се твърди че се е занимавала в прането на пари и тяхното прехвърляне в банки в България и Кипър. Чрез фиктивни договори и фирми са били легализирани над 130 милиона долара.
Разплитайки финансовата афера, руското следствие е задържало заместник ръководителя на клона на най-голямата търговска банка в Русия „Сбербанк” в град Липецк и още трима души. Предполага че те са организирали схемата за пране на пари, придобити от престъпна дейност. Чрез банковите сметки на контролирани от тях фиктивни фирми, парите са били превеждани в чужбина, включително в България, се посочва в съобщението на руското МВР, без да се уточнява за кои банки става дума.
В групата е имало строга йерархия и тя е действала конспиративно. За да не буди подозрение, парите са превеждани от сметките на подставените 50 фирми само по веднъж. За прехвърлянето на средствата в чужбина са били сключвани фиктивни търговски договори и са използвани сметките на чуждестранни организации. За тази своя дейност банковите аферисти са получавали комисионна в размер не по-малък от 3 %. Схемата е действала от края на 2008 година.
По време на полицейската операция са били обискирани офиси и жилища и са били иззети счетоводни документи, валута и фалшиви печати. Руските компетентни власти до този момент не са се обръщали за съдействие към българското полицейско представителство в руската столица.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *