В Северна Корея обстановката е спокойна

В армията са въведени мерки за усилена безопасност. Светът продължава да коментира смъртта на севернокорейския лидер и как евентуално би променила тази смърт живота в страната, на полуострова и в целия район.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази съпричастността си към севернокорейския народ. Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, с която се осъжда нарушаването на човешките права в Северна Корея.
Китайският президент Ху Цзинтао посети севернокорейското посолство в Пекин, за да изкаже съболезнованията си. В телеграма на ЦК на китайската компартия се предлага подкрепа и се изразява доверие към Ким Чен-ун, сина на покойния, избран за негов наследник.
Куба, която също е съюзник на Северна Корея, постанови тридневен траур.
Световните информационни агенции цитират и друг вид реакции. Неправителствени правозащитни организации заявиха, че покойният Ким Чен-ир създаде истински ад на земята за своя народ. Сталинисткият режим е отговорен за милиони жертви, глад, трудови лагери и масови екзекуции, заяви Кен Рот, изпълнителен директор на Хюман Райтс Уоч. За една трета от населението в момента няма достатъчно храна, а стотици хиляди, смятани за опозиционери, са зад решетките.
Сам Зарифи, директор на Амнести Интернешънъл за Азиатско-Тихоокеанския район, заяви, че подготовката за предаването на властта на Ким Чен-ун е довела до чистки и вероятни екзекуции на стотици ръководни лица. Според Амнести Интернешънъл, Ким Чен-ун и неговите привърженици ще се опитат да консолидират своята власт, като засилят репресиите, за да неутрализират всяка възможност за инакомислие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *