В София започва Международният енергиен форум

Международната среща на върха „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство“, която е по инициатива на президента Георги Първанов, се открива в София.

За участие в двудневния форум са поканени 28 страни от Югоизточна Европа, Черноморския и Каспийския регион, Централна Азия, страни-членки на ЕС, пряко ангажирани в разработването на Южния газов коридор, САЩ, Русия, Египет, Катар, Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие.

Срещата цели да ангажира основните партньори на ЕС в енергийното сътрудничество в диалог по подхода на ЕС към енергийната сигурност. България предлага да бъдат разисквани икономическия и политическия контекст на нарастващите нужди на ЕС от природен газ.

Деловата част на срещата се предвижда да обсъди тенденциите, принципите и политиките за укрепване на европейската енергийна сигурност и важните за южното европейско направление проекти в газовата сфера.

Срещата на върха е част от усилията на България за активен, равноправен и взаимноизгоден диалог със страните от Черноморския и Каспийския регион, от Средна Азия и Близкия изток, както и с партньорите ни от ЕС, отбелязва президентът Георги Първанов, цитиран в официалния сайт на форума.

Основна цел е формирането на нова европейска енергийна политика, търсене на нови международни договорености и постигане на трайни гаранции за енергийната сигурност на България и региона, и на Европа, реализация на стратегически проекти за пренос на енергоресурси, предотвратяване в перспектива на кризисни ситуации, свързани с
доставките на природен газ и нефт за Европа, посочва президентът.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *