В София наемите поскъпнаха с 9%

Цените на наемите са се повишили с 9 на сто в София през третото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година. Това показват данните от проучване на агенция за недвижими имоти в столицата.

 

 

И тази година най-търсени остават едностайните и двустайните жилища, а предпочитаните квартали са източните „Младост“, „Витоша“ и „Гео Милев“, южните „Стрелбище“, „Манастирски ливади“ и центърът.

Двустаен в източните квартали се предлага за 660 лева

Цените в източните квартали са се повишили най-много, показват данните на агенцията. В столичния квартал „Младост 4″ двустаен апартамент през 2015 г. се е предлагал в порядъка на 597 лв. , а през новия сезон цената стига 663 лв. Едностаен апартамент в Студентския град е струвал 467 лв. през 2015 г., а през изминалото тримесечие средната му цена вече е 514 лв., като не липсват и оферти за 600 лв. на месец. В „Дианабад“ и „Дървеница“ наемите са се повишили с 8%, а в квартал „Витоша“ – с 10 на сто, информира в.Труд.

„Изток“ и „Гео Милев“ бележат слаб ръст на цените – 5-6%, но в тези квартали като цяло се поддържат високи наеми от порядъка на 678 лв. за двустаен апартамент. Поскъпване има и в центъра на София – с малко над 8,5%. Двустаен  апартамент се предлага средно за 651 лв. при 603 лв. миналата година.

Най-ниска е цената в „Люлин“

Южните квартали на София остават по-малко търсени заради липсата на метро, твърдят брокерите. Повече трябва да платите и ако изберете имот в „Люлин“. Там цените са с 8% нагоре, а наемът за предпочитания двустаен апартамент се е покачил от 436 до 472 лв. през  2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *