В Холандия пуснаха първия „интелигентен път”

Първият „интелигентен път” бе открит в Холандия. Футуристичното трасе на бъдещето носи името Smart Highway и се намира в района на град Осо. Пътят е снабден със специално луминисцентно осветление, които се зареждат със слънчева светлина през деня и светят през нощта. Засега дължината на трасето е едва 500 метра, но ако експериментът се окаже успешен, тази технология ще бъде приложена в цялата страна.

Според авторите на проекта пътят ще предупреждава шофьорите за възможни промени в температурата на настилката. Със специални цветове и символи на пътното платно ще дава полезна информация – например при опасност от заледяване, на асфалта ще свети снежинка, а ако пътят е сух – ще се появи слънце.

Сред интересните идеи на „интелигентното трасе” са и крайпътни осветителни тела, които ще се захранват с енеригя от вятъра и ще се задействат само при преминаването на автомобил.

За собствениците на електрически автомобили също има добра новина – те ще могат да зареждат акумулаторите си по време на движение от индукционни ленти на пътя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *