В ЮАР изкарват 40 лева на ден

От 2-3 години все по-разнообразни оферти за заминаване на бригада примамват родните студенти. Повечето предложения на фирмите посредници са за Европа и излизат по-евтино от пътуване до САЩ. Ирландия е една страните, които са отворени за българските младежи. Изискванията са те да са до 27 години, редовни студенти и да владеят английски език. Цената за бригада в Ирландия е 395 евро и покрива разходите по издаване на работно разрешение и кандидатстване за виза, настаняване при пристигането в Дъблин и съдействие за намирането на работа. Минималното възнаграждение в Ирландия е 7,50 евро на час, като няма ограничения за броя часове и работни места. Участниците самостоятелно си осигуряват настаняване, но имат възможност да използват базата данни на партньорите на българската фирма посредник. Обикновено студентите си наемат апартаменти или квартири по няколко човека, цената е между 85 и 150 евро на седмица. При отказ на виза неустойката е в размер на 75 евро. Ако пък кандидатът се откаже от програмата след издаване на работно разрешение и виза, му се удържат 175 евро.

Франция също е отворена за нашите студенти. Европейската държава привлича младежите за сезонна работа в областта на туризма през лятната ваканция. Визата се издава за 3 месеца. Участниците в програмата самостоятелно подписват договор с френски работодател след пристигането си в страната. За Лазурния бряг могат да заминат студенти до 30 години, стига да знаят езика. Таксата за кандидатстване отново е 395 евро. Допълнителни средства трябват за пътни разходи и медицинската застраховка.

Минималното заплащане на час е 7,61 евро. От квалификацията на студентите зависи дали ще изкарват повече. Работната седмица във Франция е 35 часа, в сферата на туризма – 39 часа. 20% от данъците са възстановими след завръщането на студентите в България. Работа се намира за около седмица-две. По-предвидливите могат да си осигурят работодател и по интернет, още преди да са заминали. Препоръчително е българите да разполагат с 800-1000 евро джобни, необходими за времето, в което търсят работа, и за първия месец до получаването на заплата.

Вече две години се предлагат бригади и в Южна Африка. Културнообменната програма на Черния континент е с продължителност до 12 месеца. Таксата за кандидатстване е 550 евро. Южна Африка очаква български студенти между 18 и 25 години, които владеят английски език. Кандидатите пристигат в Кейп Таун и едва тогава се захващат с търсенето на работа. Българските студенти най-често биват наемани в сферата на туризма. Намират си работа в хотели, ресторанти, магазини, паркове. Най-доброто време за пътуване е през южноафриканското лято, което е от ноември до март. Тогава има множество свободни работни места и намирането на подходяща оферта отнема кратко време, а възможностите за започване на втора работа са повече от реални. В Южна Африка плащат от 10 до 20 ранда (около 4 лв.) на час. А най-много изкарват сервитьорите в оживени курорти, които се радват на тлъсти бакшиши.

Лора СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *