В Metro започват реформи

Дюселдорфският търговски концерн „Metro Group“ стартира голяма програма с реформи, коментира „Дойче Веле“. Председателят на надзорния съвет, известният в Германия мениджър Екхард Кордес планира да продаде редица немного рентабилни подразделения и активно преструктуриране на други.
Неотлжните реформи се обясняват с намаляването на печалбите на концерна „Metro“. На дневен ред е продажбата на универсалните магазини Galeria Kaufhof, закриването на нерентабилните филиали Real и увеличаване на финансирането за перспективните поделения.
Анализирайки резултатите от 2007 г., Кордес обяви намерението си да продаде веригата от магазини Galeria Kaufhof. За продажбата се говореше отдавна. Ръководителят на германския търговски концерн „Arcandor“ Томас Миделхоф вече обяви, че съществува възможност да купи веригата Kaufhof.
В състава на този концерн влиза веригата Karstadt, настоящият конкурент на Kaufhof. Кордес смята да проведе ревизия във всички търговски мрежи на „Metro“, за да намери средства за развитието на най-печелившите подразделения на концерна.
Експерти смятат, че престуктурирането ще засегне преди всичко магазините Real, чиято чиста печалба намаля с почти 50 милиона евро през 2007 г. Това може да доведе до закриването на редица филиали.
Освен това, Кордес обяви, че на борсата ще излезе една от най-успешните дъщерни компании на Metro – Media Markt, Saturn. Все още не се съобщават конкретни срокове за това.
„Metro Group“ е третият по-големина в света търговски концерн. 50,1 % от акциите му принадлежат на двама собственици – многобройната династия Ханиел и семейство Шмид-Рутенбек.
Операционната дейност на концерна се осъществява от търговските подразделения независимо на съответните пазари: Metro/Makro (търговия на дребно), Real/Extra (търговия на едро с храни), Media Markt, Saturn (битова електроника), Praktiker (всичко за дома или направи си сам), Galeria Kaufhof (универсални магазини).
През последните години печалбите на концерна постепенно намаляваха. Във финансовия отчет на компанията се казва, че чистата печалба на „Metro Group“ за 2007 г. е намаляла с 22,1% до 825 милиона евро в сравнение с 1,06 милиарда евро, получени година по-рано.
Приходите на „Metro Group“ през 2007 г. са се увеличили с 10,4% и са достигнали 64,34 милиарда евро срещу 58,28 милиарда през 2006 г. Кордес оглави надзорния съвет на акционерите през 2006 г. и веднага пристъпи към реализирането на реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *