Газпром, ДЕПА и Едисон подписаха споразумение за южния евромаршрут

Газпром – руският газов гигант, гръцката ДЕПА – държавната енергийна компания (DEPA) и водещата италианска фирма Едисон (Edison) подписаха днес в рамките на Петербургския международен икономически форум  споразумение за сътрудничество по организацията на южния маршрут на доставка на руски газ за Европа, предаде ТАСС.Газпром в свое прессъобщение посочва, че документът е подписан от ръководителя на руската компания Алексей Милер, главния изпълнителен директор на Едисон и вицепрезидент на френската енергийна група Е Де Еф (EDF) Марк Бенаюн и главния изпълнителен директор на ЕПА Теодорос Кицакос.
Документът предвижда съвместна работа по организацията на южния маршрут за доставка на руски газ в Европа от Русия през Турция и Гърция и след това в Италия. Компаниите ще координират работата по реализацията на проекта за газопровод Турски поток и проекта Посейдон (Poseidon) от турско-гръцката граница до границата на Италия в пълно съответствие с приетата законодателна база, се казва в съобщението на Газпром. Освен това текстът определя договорености по развитието на сътрудничеството в областта на доставката на руски газ.

Делът на Газпром в световните и руски газови резерви съставлява 18% и 72% съответно и допринася за 14% и 74% от глобалното и руско производство на газ. Компанията активно изпълнява мащабни проекти, насочени към експлоатирането на газови ресурси на полуостров Ямал, Арктическия шелф, Източен Сибир и Далечния изток, както и проекти за проучване и добив на въглеводороди в чужбина. Дружеството притежава най-голямата мрежа в света за пренос на газ – унифицираната система за доставки на природен газ на Русия е с обща дължина над 168 000 km. Газпром продава повече от половината от произведения газ на руските потребители и изнася газ за повече от 30 страни в и извън рамките на бившия Съветски съюз. Гръцката държавна енергийна компания ДЕПА е водеща в южната ни съседка и тя има дял от 25 процента в съвместното дружество с БЕХ и Едисон за изграждането на газовия  пограниченинтерколектор. Едисон е най-голямата италианска фирма в енергетиката, насочена е основно в добив, производство и продажба на природен газ и електроенергия. Тя притежава система от собствени хидростанции и електростанции, нови енергийни източници и фирми за производство на ток от органични материали. Заема лидерска позиция в Италия  с над 16 процента от нациионалното производство и е от водещите на континента.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *