Газпром има проблем: Киев не иска да плати

Безкомпромисната позиция на Москва спрямо исканията на най-големия чуждестранен клиент на „Газпром“, засилва опасенията, че може да се стигне до нова търговска война между Русия и Украйна, както това се случи през 2006 г. и през 2009 г. И в давата случая бяха нарушени доставките на руски газ за Европа.
Александър Медведев, заместник главен изпълнителен директор и ръководител на експортното поделение на „Газпром“, заяви в интервю, че Украйна носи вината, тъй като е внасяла много по-малко газ от договореното в рамките на клаузата „вземи или плати“ от 2009 г.
„Не мога да си представя, че Украйна ще откаже да изпълни задълженията си“, заяви Медведев пред „Financial Times“. „Принципа“ вземай или плащай “ означава, че дори да не иска да потребява, страната все пак трябва да плати за газа.“
Медведев подчерта, че исканите $ 7 млрд. и сделката, която Украйна подписа през миналия месец с Royal Dutch Shell за добив на шистов газ, нямат „никаква връзка“.
Сделката в британската компания се разглежда като опит от страна на Киев да намали тежката си зависимост от вноса на руски газ.
В същото време „Газпром“ е изправена пред множество предизвикателства за доминиращата си позиция на европейския пазар. Компанията е във фокуса на антитръстовото разследване, започнато от ЕС миналата година по подозрения, че злоупотребява с монополното си положение на пазара в Централна и Източна Европа.
„Газпром“ също така страда косвено от увеличението на добива в САЩ, което принуди държави като Катар да пренасочат част износа си към европейския пазар.
Така руската компания беше принудена да предоговори цените на природния газ, които доставя, с много от клиентите си в ЕС. През миналата година това доведе до загуба на приходи за 2.7 млрд. долара. А за 2013 г. сумата вероятно ще нарасне до 4.7 млрд. долара.
Медведев посочи пред FT, че „Газпром“ планира нов кръг от предоговаряне на цените през тази година и е отворена за „коригиране на формулата за стойността“ на газа. Но няма „да увеличава дела на спот цените в договорите“ /на цените, които не са обвързани с петролни деривативи/.
Украйна също се стреми към промяна на договорите с руската компания. Украински служител заяви миналия месец, че Киев ще откаже да плати $ 7-те млрд., предизвикайки „Газпром“ да отнесе въпроса до международен арбитраж.
През 2012 г. Украйна употреби около 60% от количеството, което беше задължена по договор да купува от „Газпром“, възлизащо на 42.5 млрд. кубически метра газ.
Въпреки конкурентните предизвикателства, пред които е изправена „Газпром“ в Европа, компанията е уверена, че ще продължи да доминира на най-големия пазар в света за десетилетия напред.
В презентация за инвеститори, направена по-рано тази седмица, руският гигант прогнозира, че делът му на европейския пазар ще нарасне от 26% през 2012 г. на 32 на сто през 2030 г., отчасти заради по-рязък от очаквания спад на добивите в Северно море.
Доставките на газ за Европа ще нараснат с близо 10% през тази година – от 138.8 млрд. куб. метра до 151.8 млрд. куб. метра. Според Медведев шистовата революция в САЩ „няма как да бъде определящ фактор“ за „Газпром“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *