”Газпром” не е притеснен от евтиния петрол

Руските енергийни компании се справят с ниските цени на петрола и ще продължат да увеличават добива си в следващите няколко години.Това заяви в интервю за „Ройтерс“ първият зам.-ръководител на „Газпром нефт“ Вадим Яковлев, цитиран от в. „Дневник“ и подчертава, чесъщото прави и Саудитска Арабия, заливайки пазара със суровина.

Той добавя, че заради изобилието от петрол и технологичното развитие в енергетиката цените може би са се върнали за продължително времена нивото 30-40 долара за барел. Такива нива не е имало от поне 15 години насам.

Един от ръководителите на третия по големина производител на нефт в Русия, Яковлев смята, чедобивът в страната ще остане ефективен дори при цени от 20-35 долара за барел, т.е. доста под приемливия праг на много сонди в САЩ, Арктика или офшорните платформи по света.

„Днешните цени още не са предизвикали шок в глобалната петролна индустрия. Мнозина се надяват, че това ще удари американския добив от нетрадиционни източници, но това още не се е случило. А това ми подсказва, че саудитците може да пробват нови нива на съпротива“, казва Яковлев.

Само по-малката „Башнефт“ изпреварва „Газпром нефт“ през изминалата година по темпове на увеличение на добива в Русия, където през 2015 г. отчетоха рекорд за времето след разпадането на бившия СССР.

Петролното поделение на държавната корпорация“Газпром“ е увеличило добива с 18% спрямо 2014 г.и очаква да изкара на пазара 78 милиона тона. Компанията планира в следващите 5 години да увеличава производството поне с по 5% годишно, за да достигне през 2020 г. добив на 100 милиона тона. Поне една десета от това количество трябва да дойде от трудни за извличане места, за които е нужна технология, подлежаща на санкции от САЩ.

Яковлев се съмнява в прогнозите, че Русия може да предложи на ОПЕК – и в частност на саудитците – съвместно да намалят добива, за да вдигнат цените. „Би било много по-скъпо за нас, отколкото за саудитците, така че не го смятам за реалистично“, добавя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *