„Газпром“ предрича недостиг на енергоресурси след 2012 г.

Изпълнителният директор на руския газов монополист „Газпром“ Алексей Милер заяви, че светът ще се сблъска със сериозен недостиг на енергийни ресурси от 2012 г. и е загубил шанса да се радва на ниски цени на енергията, тъй като инвестира твърде малко в нови находища, предаде БГНЕС, като цитира Ройтерс.

Милер, който по-рано прогнозира, че цените на петрола ще достигнат 250 долара за барел, каза, че потребителите ще трябва да поемат по-голяма роля за производителите. Според него глобалният енергиен дисбаланс може да бъде преодолян, ако държавите износителки на газ разширят своето сътрудничество по примера на производителките на петрол, т. нар. „газов ОПЕК“.

„В рамките на Форума на страните-износителки на газ ние ще създадем глобален газов баланс. Това ще ни осигури отговорите на въпросите кога, къде и колко газ да бъде добиван“, заяви Милер. Той добави, че държавите потребители на енергия трябва да бъдат готови за създаването на повече трансгранични смесени дружества, за да подобрят глобалната енергийна сигурност.

„Вярваме, че успехът лежи в организирането на вертикално свързани вериги, които тръгват от момента на добиването до момента на използването, където всяко звено във веригата е съвместен бизнес между производителите на енергийни ресурси и потребителите“, заяви Милер.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *