Гарабед Минасян: Правителството гони инвеститорите

Ако трябва да посочим с пръст виновника за отлива на чуждестранни инвестиции у нас, това е правителството, заяви по време на дискусия на икономическия институт на БАН проф. Гарабед Минасян. Той разкритикува хаоса и непрозрачността в институциите, които карат чуждестранните инвеститори все повече да заобикалят България. Според икономиста ниската данъчна тежест не може да бъде единственият стимул за чуждия бизнес да инвестира у нас.
“Правителството все още не успява да създаде действени условия за привличането на чуждестранен капитал. Ако трябва някой с пръст да се посочи за това защо бягат, това е правителството и правителствената политика. Реални грантове от ЕС остават неизползвани и излъчват отблъскващи сигнали за чуждия инвеститор. На второ място икономическият растеж предполага по-високо парично обращение. Засилената парична рестрикция възпрепятства разгръщането на инвестиционната и икономическа активност. Мисля, че БНБ следва да поеме своята отговорност за смекчаване на ликвидните затруднения. На трето място държавният бюджет има проблеми както с приходната, така и с разходната част. Събираемостта на приходите се влошава и трябва задължително да се подобри. Разходната част има необходимост от преструктуриране и рационализиране, а не от съкращаване“, коментира Минасян.
В началото на изказването си проф. Гарабед Минасян коментира и предстоящата реформа в Българската академия на науките.”Тази сутриун, като идвах насам, жена ми ме гледаше любопитно и ми каза “Не съм те виждала да се нагласяваш толкова дълго, какво ли ще бъде“. Казах й “Може да е за последно”.Като идвах насам, си спомних, че през 1953 година, когато почина Сталин, тогава бях ученик, събраха ни в двора и не казаха, че едва ли не светът свършва. Животът продължава”, каза Минасян.
Той е един от поддръжниците на идеята за премахването на плоския данък у нас, която финансовият министър Симеон Дянков нарече „малоумна”.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *