Георги Ангелов: Процедурата за свръхдефицит не е прекратена!

Прессъобщението на правителството:
Министър-председателят Бойко Борисов изказва своята благодарност към председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и членовете на неговия екип за решението комисията да прекрати процедурата срещу България за прекомерен дефицит.
„Това решение е отговор към всички, които в последните седмици се подведоха и поддадоха на опитите за различни внушения и критикуваха работата на правителството, както и знак за успешните действия на кабинета и парламентарната група на ПП ГЕРБ.”, заяви г-н Борисов.
„Министерският съвет ще продължи да следва неотклонно водената досега политика на стриктна финансова дисциплина, като следващите стъпки ще бъдат в посока приемане на пакет от закони и законови промени, които да гарантират ненарушимост на тази дисциплина и икономическата стабилност на държавата в дългосрочен план”, допълни министър-председателят.
За съжаление, процедурата не е прекратена/а и няма как да бъде прекратена на този етап/, пише в блога си Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество. Процедурата ще се прекрати когато постигнем бюджетен дефицит под 3% от БВП и това бъде отчетено официално от Евростат. Както знаем, обаче, въпреки всички предупреждения през 2010 година правителството актуализира бюджета и разду дефицита. По предварителни данни дефицитът за 2010 е над 3% от БВП, така че процедурата не може да бъде прекратена (да не говорим, че още няма и официални данни от Евростат).
В допълнение, чисто технически, Европейската комисия не може да прекрати процедурата – тя евентуално би могла да предложи прекратяване (когато стигнем дефицит под 3% от БВП). Но това не се е случило.
Това се потвърждава и от един поглед към страницата на ЕК за процедурите по свръхдефицит – вижда се, че вчера комисията е публикувала комуникация. Не решение за спиране на процедурата, не предложение за спиране – а просто комуникация. (П.С. – за сведение, прекратяването на процедурата се означава с думата abrogation; докато тази дума не се появи в решение на ЕК и съвета на министрите, процедурата си е действаща).
Във вчерашната комуникация е публикувана първата полугодишна оценка на напредъка към нисък дефицит. Констатира се:
– очаква се дефицитът през 2010 година да не е надхвърлил гласуваното в актуализирания бюджет и препоръчано като лимит от ЕС (данните на Евростат ще покажат окончателните резултати през април)
– заложеният бюджетен дефицит за 2011 е намален с 0.7% спрямо 2010, обаче има рискове при изпълнението му, затова може да са необходими допълнителни бюджетни мерки (споменава се изборната ситуация като възможен риск за бюджетната дисциплина)
– от горните две следва, че има адекватен прогрес към премахване на бюджетния свръхдефицит
– съответно, засега не са необходими допълнителни мерки в процедурата по свръхдефицит (т.е. няма да ни порицават и наказват засега – б.а.);
– ЕК ще продължи изкъсо да наблюдава бюджетните развития в България
Между другото, сегашната позитивна оценка лесно може да се промени в негативна – ако правителството издъни и бюджета за 2011, както издъни бюджетите за 2009 и 2010 (спомняте си, пролетта на 2010). Така че сега ЕК е оценила положително намеренията и обещанията на правителството, но по-важно е какви ще са резултатите. От тях зависи прекратяването на процедурата. Т.е. правителството тепърва ще трябва да се доказва.
Практиката досега показва, че процедурата по свръхдефицит се прекратява обикновено през май-юни на годината, следващата годината, в който свръхдефицитът е бил премахнат. Т.е. ако правителството премахне свръхдефицита през 2011, ще излезем от процедурата по свръхдефицит през май или юни 2012. Т.е. поне още година и половина България ще е в процедура по свръхдефицит. Само някоя нова ревизия на минали статистически данни може да промени това.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *