ГЕРБ е увеличил чиновниците на държавна ясла с 6456

За предстоящите промени обяви лично финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ.Идеята е длъжностите да се уеднаквят. Така през няколко години чиновниците ще сменят работното си място.
„По този начин от една страна се получава по-добра координация между различните министерства и агенции. От друга страна, ако някъде има вериги на корупция, те се прекъсват понеже ти определено не можеш да разчиташ, че с времето ще стоиш там завинаги. А във момента като се влезе в едно министерство, стоиш там години, години, години и се пенсионираш“, обясни вицепремиерът. Рокадите ще се уредят с промени в единния класификатор на държавната администрация, като ще се въртят началници на отдели и шефове на дирекции.  Такава практика имало в Германия и Холандия. Предвижда се още от септември или най-късно януари догодина да влезе в сила идеята на Дянков от миналата година чиновниците да имат твърда заплата в размер на три четвърти от заложената, а остатъка да получават като бонус при добре свършена работа, каза още Дянков. Ще се намалят наполовина и нивата в структурата на администрацията. „Съкращенията в държавната администрация вече са 12%, а в общините почти нула. Кметовете трябва да свият щатовете“, коментира той пред в. „Стандарт“.
В същото време обаче в. „Сега“ цитира данни от НОИ за осигурените лица през 2010 година, според които вместо да намалява, държавният апарат се разраства, противно на плана на правителството. За първата пълна година от управлението на ГЕРБ те се увеличили с 6456. Така държавата вече осигурява изцяло за своя сметка  131 729 чиновници, съдии, прокурори, служители на МО и МВР. От тях магистратите и назначените по закона за държавния служител са 48 729, а армията от военни, полицаи, следователи и разузнавачи е с численост 83 000. Преди година финансовото министерство обяви, че тези категории служители трябва да започват да си плащат личните осигуровки и това трябваше да стане от 1 април. Това обаче не стана след като всички ведомства, особено МО и МВР, се възпротивиха. Вестникът дава пример със социалното министерство, към което работели общо 200 000 души в страната. На този фон работещите в частния сектор драстично намаляват. Осигурените лица са се стопили за година с около 174 000 души. По данни на НОИ през 2010 г. те са били 2.66 млн., а през 2009 г. – 2.8 млн. От НАП дори отчетоха 194 000 по-малко.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *