ГЕРБ и БСП внесоха в парламента проекторешения за АЕЦ „Белене“

В документа се препоръчва това да става с потенциален инвеститор и при определени условия. В него се съдържат ограничителни условия, сред които цената на сделката да бъде не по-малка от направените разходи от българска страна, както и да бъде направено цялостно уреждане на отношенията между Националната електрическа компания, „Атомстройекспорт“ и консултантите при удовлетворителни за българската страна условия, включително поемане на всички настоящи и български плащания от и към НЕК, в това число и арбитражни производства.
 
В същото време парламентарната група на Коалиция за България внесе в деловодството на Народното събрание проект за отмяна на решението за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“.
Михаил Миков посочи, че социалистите правят предложението в четири пункта, с които се възлага на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, като защити националния интерес с държавно участие в него. Възлага се на Министерския съвет да приеме програма за удължаване живота на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и се задължава министърът на икономиката да информира парламента за изпълнението на точките на всеки три месеца.
Миков коментира, че държавното участие трябва да защити националния интерес:
Мотивите, които извадихме, и дискусиите през март 2012-а са по-актуални, особено след вчерашната информация, изнесена пред комисията в Народното събрание от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Взетото тогава решение е с тежки социални последици, защото ограничава и възможностите за заетост и доходи и най-вече ще се плаща от обикновения български гражданин. С оглед последните изявления от страна на правителството за възможно строителство на АЕЦ „Белене“, предлагаме да бъде отменено решение на Народното събрание от 29-и март за прекратяване строителството на ядрена централа на площадката в Белене.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *