ГЕРБ не ограничи бонусите за чиновниците, а напротив

На първо четене депутатите предвиждаха чиновниците да могат да получават бонуси най-много до 30 на сто от основната им заплата, но при второто четене такъв текст няма. Дадена е възможност работодателят четири пъти в годината да може да раздаде до 80 на сто от 12 основни месечни заплати. Кой колко процента ще получи, решава шефът на база постигнатите резултати.
Управляващите разясниха, че допълнителното материално стимулиране не се изплаща задължително, а общите разходи за бонуси не трябва да надвишават 30 на сто от целия бюджет. За опозицията така раздаването на ДМС-та занапред всъщност ще е тест за лоялност към ГЕРБ. Отпада и класът прослужено време.
„Използват се аналогични числа, но това е само игра. 30% остана само общият бюджет“, каза Христо Бисеров от ДПС. По думите му разпоредителят с бюджетни кредити не може за годината да определи повече от 30 на сто общо раздадени допълнителни възнаграждения от своя бюджет.
„Оказва се обаче, че на отделния държавен служител могат да му се дадат всъщност 80 на сто от дванадесет заплати. Текстът говори за това, че тази оценка ще се прави четири пъти в годината, ще се създава впечатление, че четири пъти в годината може да му се даде по една заплата или по-точно 80%“, каза Бисеров.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *