Германия и Русия заобикалят Украйна със ”Северен поток 2”

Газпром, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE и Royal Dutch Shell сформираха консорциум за проекта „Северен поток 2“ с годишен капацитет 55 млрд. куб. метра газ.

Газпром и няколко европейски енергийни компании подписаха акционерно споразумение за изграждане на втори газопровод по трасето на Северен поток, което минава под Балтийско море, съобщава Euractiv, цитирана от Bulgaria on air.

Русия осигурява около една трета от газта за Европейския съюз, като половината от това количество преминава през Украйна, с която Москва в момента е в конфликт. Газпром иска да намери нови пътища за доставка на газ за Европа, като заобиколи Киев.

ЕС спря проект за доставка на руски газ към Южна Европа – замразения Южен поток. Очевидно обаче това не пречи на Германия да разшири Северен поток и да помогне на Русия да заобиколи Украйна.

Газпром, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE и Royal Dutch Shell сформираха нов консорциум за изпълнение на проекта, съобщи говорител на новата структура в петък.

Северен поток беше открит на 8 ноември 2011 в присъствието на тогавашния руски президент Димитрий Медведев и германския канцлер Ангела Меркел.

Газпром се опитва да запази пазарния си дял в Европа на фона на свръх предлагането на газовите пазари и падащите цени на горивата. Втората тръба на Северен поток се очаква да доставягодишно допълнителни 55 милиарда кубични метра газ,като стойността на проекта се оценява на 9,9 милиарда евро.

По този начин капацитетът на Северен поток ще бъде удвоен. Първите доставки на газ по Северен поток 2 са планирани за края на 2019 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *