Германия и чужденците – хем ги иска, хем не й стиска

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Германия трябва да улесни достъпа до трудовия си пазар, убедени са експертите

В момента сред работещите легално в Германия чужденци тези с безсрочно разрешение за пребиваване са по-малко от 1 800 души. Всички други са принудени да напуснат страната след изтичане на трудовите им договори.

 

 
Госпожа Мюлер (нека така я наречем) ръководи средно голямо предприятие. Фирмата със седалище в източната провинция Саксония в планината Ерцгебирге, дава работа на 70 човека. Когато неотдавна госпожа Мюлер решава да назначи на работа един австралийски физик, тъй като такива специалисти в Германия са изключително търсени, а малко от тях са готови да живеят в планината, тя изобщо не предполага с какви пречки й предстои да се сблъска. От бюрото по труда заявяват, че новият служител не е квалифициран, въпреки приложената отлична диплома, която така и не признават. Освен това госпожа Мюлер не е проверила, дали за въпросното работно място няма подходящ германец, който чака за работа.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Процедурите на Бюрото по труда – твърде сложни
Германия сама си пречи
Следващият проблем е шофьорската книжка. За издаването на валидна такава госпожа Мюлер влиза в ролята на преводач пред изпитната комисия. Но това не е последното препятствие. Управителката гарантира платежоспособността на австралиеца и пред бъдещия наемодател, защото на пазара за жилища доверието към чуждестранни наематели също е оскъдно. Цялата процедура по назначението отнема на госпожа Мюлер три седмици и куп нерви.
Премеждията на тази германска работодателка тревожат и вътрешния министър на провинция Саксония – християндемократа Маркус Улбих, който иска да промени това положение. Той е в основата на инициативата „Саксония се нуждае от имиграция”, която в една провинция, превърнала се в синоним на патриотизъм и консерватизъм, си е направо малка революция. Саксонският вътрешен министър обаче няма избор. Поради ниската раждаемост и емиграцията провинцията се нуждае спешно от квалифицирани кадри. Той е убеден, че отношението на държавните служби към чужденците трябва да се промени.
Сегашното федерално законодателство издига пред кандидатите за работа в Германия непосилни препятствия. На чужденци се разрешава безсрочно пребиваване само ако имат годишен доход от над 66 000 евро. В Саксония едва 66 души отговарят на това условие, а в цяла Германия те са по-малко от 1 800.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Безсрочното пребиваване е разрешено само при доход от над 66 000 евро годишно
Другите членки на EС изпреварват ФРГ
Така например на фона на острата нужда от лекари в Германия неотдавна един украински лекар беше заплашен с екстрадиране от страната, тъй като 2-годишният му договор беше изтекъл, възмущава се Улбих.
Подобно е положението и с чуждестранните студенти. Макар да са отлично обучени, владеещи немски и интегрирани в обществото, теоретично те имат възможността да останат още 1 година в Германия, но могат да работят само 90 дни. Това е абсурдно, смята Улбих. Според него трябва да се побърза с промените, защото други членки на Евросъюза вече изпреварват Германия. Затова вътрешният министър на Саксония се надява и други провинции да обърнат внимание на този проблем, тъй като промяната на законите в Германия се извършва на федерално, а не на провинциално ниво.
 
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *