Германия – селскостопански непрозрачна

Европейската комисия разкритикува Германия за липса на прозрачностзаради отказа на немското правителство да даде информация за бенефициентите по Общата селскостопанска политика, пише EUobserver.
Според новото законодателство на Европейския съюз,получателите на средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (EЗФРСР),което влезе в сила на 19 март 2008 г. и важи за разходи по ЕФГЗ от 16 октомври 2007 г. и за разходи по ЕЗФРСР от 1 януари 2007 г., всички бенефициенти трябва да бъдат регистрирани на специален сайт. Говорител на Европейската комисия обясни, че ако Германия не промени решението си,ще последва наказателна процедура. На свой ред, германският министър на земеделието Илзе Айгнел каза, че решението е временно.
EUobserver припомня, че Илзе Айгнел е член на Социалния консерватилен съюз от провинция Бавария, партия, близка до Християндемократическия съюз, в който членува канцлерът Ангела Меркел. Немската провинция Бавария, освен че е център на германското автомобилно производство, се населява и от крупни земевладелци.
Новото законодателство бе прието след дълга борба на журналисти и защитници на идеята за прозрачността. Един от тях коментира, че немските политици са се превърнали в домашни любимци на едрите земевладелци и държат целия германски народ в „тъмнина“ и неведение за европейските фондове. Освен това, ЕК и сама може да публикува имената на бенефициентите, защото така или иначе разполага с тях.
Междувременно, EUobserver алармира, че европейския омбудсман е получил 3,41 милиона оплаквания, срещу 3,21 милиона от миналата година, като 36% от тях са за липса на прозрачност, основно – отказ за достъп до документи и информация. Най-недоволни в това отношение са гражданите на Малта, Люксембург, Кипър и Белгия.
20 процента от общия брой оплаквания са за злоупотреба с власт, за небрежност и неизпълнение на задълженията – 8 на сто, за дискриминация – 5 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *